IŞİD’in Japon gazeteciyi öldürmesine tepki

Japon Başbakanı Şinzo Abe Japonya’nın “teröristlere teslim olmayacağını” söylerken, IŞİD’e karşı savaşan ülkelere desteğini de artıracağını söyledi.

IŞİD iki Japon gazeteciyi rehin alma sebebi olarak ülkenin IŞİD’e karşı mücadeleye katkılarını göstermişti.

Diğer Japon rehine Haruna Yakawa’nın öldürüldüğünü ilan eden video ise 24 Ocak’ta yayınlanmıştı. IŞİD Ürdün’de bombalı saldırılan mahkum bulunan El Kaide üyesi birinin serbest bırakılması karşılığında, elindeki Goto’yu ve Ürdünlü pilot Muaz El-Kesasibe’nin öldürüleceğini duyurmuştu.

Örgüt, iki Japon rehine için Japonya’nın IŞİD’e karşı koalisyona yaptığı 200 milyon dolarlık askeri olmayan yardım tutarında, yani 200 milyon fidye istemişti. Ürdün ve Japonya rehinelerin serbest bırakılması için çalışıyordu ancak Cumartesi günü görüşmelerin tıkandığı söylemişlerdi.

Ürdünlü pilotun akıbeti ise henüz bilinmiyor.

Pilotun ailesi yetkililerin açıklama yapmasını beklediklerini söyledi.

Yine Cihatçı John

47 yaşındaki Goto, ülkenin saygın gazetecileri arasında yer alıyordu ve savaş bölgelerindeki sivillerle ilgili haberleriyle tanınıyordu. Goto’nun, daha önce kaçırılan Yukawa’nın serbest bırakılması için Ekim ayında Suriye’ye gittiği söyleniyor.

Goto’nun öldürüldüğünü ilan eden video, daha önceki IŞİD videosu ile ortak özellikler barındırıyor. Goto diğer videolardaki rehineler gibi turuncu bir tulum içerisinde dizleri üzerinde görülüyor.

Elinde bir bıçakla yanında duran IŞİD militanının ise daha önceki videolarda görünen Cihatçı John olduğu sanılıyor. Video bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı ancak Japon hükümeti gerçek olduğuna inanıyor.

IŞİD üyesi videoda Goto için “kazanılamayacak bir savaşta taraf tutarak tedbirsiz bir karar almış” oldu diyor.

Batılı ülkelerden kınama

ABD de durumu kınayan bir açıklama yaptı.

Başkan Barack Obama “ABD Japon vatandaşı ve gazeteci Kenji Goto’nun IŞİD tarafından menfur şekilde öldürülmesini kınıyor” dedi.
İngiltere, Fransa ve Avustralya’dan da tepkiler var.

Goto’nun annesi Junko İşido ise oğlunun ölümü karşısında söyleyecek kelime bulamadığını, oğlunun Suriye’ye “iyiliği ve cesareti” nedeni ile gittiğini söyledi.

1443880cookie-checkIŞİD’in Japon gazeteciyi öldürmesine tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.