‘Çifte emeklilik için çalışıyoruz…’

Resmi bir ziyaret amacıyla İngiltere’de bulunan Başesgioglu, Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu’nda toplum temsilcilerinin sorunlarını dinledi ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.


İngiltere’nin göçten sorumlu İçişleri Bakan yardımcısıyla görüştüğünü belirten Bakan Başesgioğlu, ‘’bu görüşmede siz vatandaşlarımızı ilgilendiren ve sorumluluk alanımız içndeki  pek çok konuyu konuşma fırsatımız oldu’’ dedi.


İNGİLTERE İLE İLİŞKİLER


Bakan Başesgioğlu, Türk vatandaşlarının İnglitere’de gerek sosyal güvenlik hukuku açısından gerekse ortaklık hukukundan doğan kazanımları bulunduğunu, 1961 yılında İngltere ile sosyal gücenlik sözleşmesi imzalandığını, 1999 yılında revize edildiğini belirtti. 1999 yılında revize edilen sosyal güvenlik sözleşmesinin henüz hayata geçemediğini vurgulayan Bakan başesgioğlu, bunun da bir an öce yürürlüğe girmesini ingiltere hükümetinden beklediklerini söyledi.


Entegrasyon konusunda İngiltere hükümetiyle ortak çabalarını sürdüreceklerini belirten bakan Başesgioğlu, “Türk vatandaşları genel olarak bulundukları ülkelerin nizamına ve kamu düzenine uyan, ekonomisine, sosyal ve kültürel hayatına katkıda bulunan kişilerdir. İngiltere de yabancılara karşı toleranslı bir tutum içindedir…” dedi.


ÇİFTE EMEKLİLİK İÇİN UĞRAŞIYORUZ


Başesgioğlu, Türkiye’de Emekli Sandığı ve SSK’nın yurtdışında yaşayan vatandaşların emeklilik haklarına ilişkin farklı prosedür uguladıklarını belirterek, “Emekli Sandığı emeklilik için yurtdışındaki vatandaşlardan ‘kesin dönüş’ şartı arıyordu. SSK’da ise böyle bir zorunluluk yoktu. Bu farklılıkları ortadan kaldıracak ve yurtdışındaki mevzuat ile çelişmeyecek yeni bir çalışma sürdürüyoruz” diye konuştu.


TBCCI YÖnetim Kurulu Üyesi Ziya Akşahin de Başegioglu’na, çifte emeklilik tanınmaması durumunda pek çok vatandaşın yurtdışındaki sosyal haklarından vazgeçmek durumunda kalacaklarını belirterek, “Bakanlıktan emekleri heba etmeyecek ve emekli başvurusunda bürokraside kolaylık sağlayacak bir düzenleme yapmasını talep ediyoruz” dedi.


BAŞKONSOLOS’UN KONUŞMASI


Toplantının açışılında bir konuşma yapan Türkiye’nin londra Bakonsolosu Bahadır Kaleli de Bakan Murat Başesgioğlu’nun gerek siyasetçi, gerek  deneyimli bir hukukçu, gerekse bakanlığının kapsamlı görev alanı açısından İnglitere’de yaşayan vatandaşların sorunlarının çözümüne büyük katkılar sağlayacağını soyledi.


Kaleli, Başesgioğlu’nun toplum temsilcileriyle biraraya gelme kararından dolayı kendisine teşekkür ederken, toplantıya katılan toplum temsilcilerinin karşılıksız özverili çabalarını da övdü. Kaleli, Dernek ve benzeri sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin İnglitere’de yaşayan Türk toplumunun haklarının korunması ve temsili açısından büyük katkılar sağladıklarına işaret etti.


FOTOĞRAF: Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Akın Alptuna ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu

799060cookie-check‘Çifte emeklilik için çalışıyoruz…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.