Şikayet yok yola devam…

Londra’da bir toplum olarak ortak bir kültür yarattık. Bu kültürümüz kendine özgü… Tıpkı aşure gibi… Her evde pişen aşurenin tadı farklı olur. Londra’daki aşurenin de tadı, rengi hatta içeriği Türkiye, Kıbrıs ve diğer ülkelerdeki toplumlardan çok farklı.

Bunları neden yazıyorum? Geçen pazar akşamı yapılan Açık Gazete Gecesi bu toplum aşuresinin büyük ölçüde yansımasıydı. Geceye katılanlar eğlenirken Açık Gazete’ye destek de oldular. Sağolsunlar…

Bence yerel sanatçılar bu aşurenin inciri… Kemal Külahçı, Sedat Sarıcı ve sevgili kızı Ezo ile Cahit Baylav çaldı… İçimizden çıkan ve gelecekte dalında çok iyi bir yerlere gelmesini beklediğim sevgili Çiğdem Aslan da o güzel sesiyle renk kattı…

Cahit Baylav’dan bir süredir Türk Sanat Musikisi, Sedat Sarıcı’dan da gitar kursları alıyorum. Kurslar çok neşeli geçiyor doğrusu. Bana göre en neşeli kurs, müzik kursu… Hem öğreniyorsun hem eğleniyorsun… Geceye “renk katmak” adına ben de iki şarkı söyledim. Bardakta söylemek ile mikrofonda söylemek farklıymış doğrusu… Konuklar bir daha beni dinler mi bilmiyorum ama ben mikrofonda zor söylerim…

Neyse dostlar… Bizim toplum aşuresinde basın da fasulye sayılabilir belki. Açık Gazete editörü olarak kendimizi fasulyeden bir nimet saydığımızı da söyleyebilirim. Dev holding gazetelerinin çemberi dışında kalmak, sermaye, tarikat ve siyaset dışında tamamen “bağımsız” bir duruş sergilemek zor zanaat doğrusu… Bu bağımsızlığın diyeti ise ağır… Yaşayabilmek için kendinize tek seçenek bırakıyorsunuz. Yalnızca okurlarla içiçe olmanız ve onların desteğini kazanmanız. İşte bizim yer aldığımız kulvar ve başarmak istediğimiz zorluk bu… Bu bizim seçeneğimiz ve bu seçimden dolayı da huzurluyuz… Eyvallahsız yaşamak her gazeteciye nasip olmuyor. Bunun da keyfini çıkarıyoruz.

Açık Gazete Gecesi bu desteğin teyit edildiği bir gece oldu. Gazeteci meslektaşlarımız haber ve duyurularımıza sayfa ayırdılar. Sanatçılarımız, üstelik sanatçı arkadaşlarını da yanlarına katarak dayanışma için sahneye çıktılar. Çok farklı düşüncelerde, fakat ortak paydaları “iyi demokrat” olmak olan konuklarımız da Solchê’nin büyük salonunu doldurdu… Taaa Cambridge’den geceye gelen İngiliz dostlarımız vardı. Bazı okur ve arkadaşlarımız hasta yatağından kalkıp geldiler. Gelemeyen bazıları da mesaj gönderme inceliğinde bulundular.

Gecede yılsonu geleneğine uygun olarak çekiliş de yaptık. Çekiliş ikramiyesi olarak Pegasus Londra-İstanbul gidiş geliş bileti, Solchê Restoran iki kişilik yemek ve şarap, Roneford Catering tencere, Quality Life Clinic de varis tedavi seansı sunarak Açık Gazete’ye destek oldular…

Açık Gazete Gecesi’ne destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Moral verdiniz. Yalnız olmadığımızı gösterdiniz.

Yazı İşleri Müdürümüz Birsen Altıner de İstanbul’daki okur, yazar ve arkadaşlarımızı biraraya getirecek bir gece organize ediyor. 29 Aralık saat 19’dan sonra Türkocagi Cad. No1/a Cagaloglu’ndaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde biraraya geleceğiz…

Bu ara çok sık dillendirdiğim bir sloganla “iyi haftalar” demek istiyorum… Şikayet yok yola devam…

1083480cookie-checkŞikayet yok yola devam…
Önceki haberBir yanıt bekliyorum
Sonraki haberTürk Kardiyoloji Derneği ilaç endüstrisiyle ilişkilerini açıklamalıdır
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.