IMF’nin ‘kriz’ reçetesi

IMF 6-7 Kasım’da İskoçya’nın St. Andrews kentinde düzenlediği Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Guvernörleri Toplantısı
sonucunda “Küresel Ekonomik Olasılıklar ve Çıkış Politikalarının İlkeleri” başlıklı bir rapor yayımlandı.

IMF, küresel kriz sırasında ülkelerin aldığı olağanüstü destek önlemlerinden çıkış sırasında uygulanacak ekonomik
politikaların tasarlanması ve bunların yerine getirilmesi için ortak bir zemin oluşturmayı amaçlayan yedi ilkeyi açıkladı.

IMF’nin yedi ilkelik reçetesi şöyle:

İlke 1: Çıkışın zamanlaması ekonominin ve finansal sistemin durumuna bağlı olmalı ve talebe daha büyük destek ve finansal onarımdan yana olmalı. İletişim stratejileri ve beklenmedik durumlardaki uygulamaları umutların sağlam demir atmasına ve piyasadaki korkuların yatışmasına yardımcı olacaktır.

İlke 2: Bazı istisnalar dışında, ekonomi politikasının en önemli önceliği mali konsolidasyon olmalı. Para politikası, genel teşviğin arzu edilen düzeye ulaşmasını sağlamak için daha kolay ayarlanabilir.

İlke 3: Mali çıkış stratejileri, kamu borcunun belli bir zaman dilimi içinde, ihtiyatlı düzeylere düşürülmesi hedefiyle birlikte saydam, etraflı ve açıkça tebliğ edilmeye hazır olmalıdır.

İlke 4: Kriz bağlantılı önlemlerin geçici olmasını sağlayan hareketlerle birlikte başlayan, daha güçlü bir faiz dışı denge, mali ayarlamalar için anahtar sürükleyici güç olmalıdır.

İlke 5: Faiz oranlarının yükseltilmesinden, alışılagelmiş sıkı para politikası uygulamalarından önce, geleneklere uymayan para politikalarının bırakılması gerekmez. Geleneklere uymayan para politikası önlemlerini sürdürmek, faiz oranlarında artışları engellemeyi gerektirmez.

İlke 6: Finansal politika desteğinin ne zaman ve nasıl ortadan kaldırılacağına ekonomik koşullar, finansal piyasaların istikrarı ve piyasa bazlı mekanizmalar karar vermelidir.

İlke 7: Çıkış politikalarının uyumlu hale getirilmesi tüm ülkelerin hâsılalarında iyileşmelere yol açacaktır. Eşgüdüm ‘senkronizasyon’ olmak zorunda değildir ancak ekonomi politikaları arasında eşgüdüm eksikliği karşı yayılma etkileri ortaya çıkarabilir.”

1193900cookie-checkIMF’nin ‘kriz’ reçetesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.