Çin: Annan’ın koltuğuna Asyalı oturmalı

Çin’de çeşitli dillerde yayınlanan resmi Beijing Review dergisinde yer alan yazıda, kısa süre önce Pakistan’da düzenlenen Asya İşbirliği Diyalogu toplantısında Asya ülkelerinin dışişleri bakanlarının bu konuda uzlaşmaya vardıkları ileri sürüldü.

Yazıda, Çin Başbakanı Ven Ciabao’nun aynı günlerde 4 güney Asya ülkesine yaptığı ziyaretlerde Pekin yönetiminin bu konudaki tavrını açık dille ifade ettiği kaydedilerek, Çin ve Sri Lanka arasında 9 Nisan’da imzalanan ortak bildiride, iki ülkenin BM’nin başına bir Asyalının getirileceğine inandıkları ifadesinin yer aldığı hatırlatıldı.

Annan’ın gelecek dönemde görev almayı düşünmediği yönünde açıklamalar yaptığına işaret edilen yazıda, bu görevde uzun süredir Afrikalıların olmasının, 4 yıl önce Asya ülkeleri arasında anlaşma sağlanamamış olmasından kaynaklandığı ileri sürüldü.

Asya’daki tek resmi diyalog mekanizması olan, 26 ülkenin üye olduğu Asya İşbirliği Diyaloğu’nda, BM Genel Sekreteri’nin Asyalı olması konusunda uzlaşma sağlanırken, henüz bir isim üzerinde anlaşmaya varılamadı.

Bu konuda Tayland Dışişleri Bakanı Surakiart Sathirathai’nin BM Genel Sekreteri olması için Bangkok yönetimi Asya’da ve BM’de yoğun çaba harcıyor. Yazıda, Çin yönetiminin de Sathirathai’nin adaylığına sıcak baktığı ifade edilirken, ASEAN ülkelerinin Sathirathai’yi desteklediğinin altı çizilerek, Çin Sosyal Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Siyaseti Fakültesi’nden Prof. Şen Ciru’nun “BM Genel Sekreterliği için en şanslı aday Sathirathai” görüşüne yer verildi.

“EN BÜYÜK RAKİP DOĞU AVRUPA ÜLKELERİ”-
İran Haber Ajansı’nın bir haberinde, eski İran Başbakan Yardımcısı Hasan Gaffuri-ferd’in bir siyasi forumda, Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’yi BM Genel Sekreterliği için aday göstereceklerini açıkladığı hatırlatılan yazıda, Hatemi’nin henüz bu konuda resmi açıklama yapmadığına işaret edildi.

Yazıda, BM Genel Sekreterliği için halen BM Genel Sekreteri’nin iletişim ve halkla ilişkilerden sorumlu yardımcısı olan Hindistanlı Shashi Tharoor ve Japonya’nın Cenevre’de görev yapan silahsızlanmadan sorumlu BM temsilcisi Kuniko Inoguchi’nin aday oldukları kaydedildi.  Yazıda, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin BM Genel Sekreterliği için aday göstereceklerine de dikkat çekildi.

BM Genel Sekreterliği için Asyalı adayın en büyük rakibinin Doğu Avrupa ülkelerinden olacağı görüşü savunulan yazıda, Romanya Dışişleri Bakanı Mircea Geona’nın, “Sıra Asya’da diye bir şey yok. Avrupa’da bizim de güçlü adaylarımız var” sözlerine yer verildi.


 

1107060cookie-checkÇin: Annan’ın koltuğuna Asyalı oturmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.