Çin, Rabia Kadir’i muhatap kabul etmedi

Çin tarafından temmuz ayında bölgedeki olayların arkasında bulunmakla suçlanan Kadir’in önceki gün Brüksel’de yaptığı açıklamaya karşılık, resmi Global Times gazetesi, bölgedeki hükümetin sözcüsünün bu olasılığını reddettiğini yazdı.

Gazeteye göre, Hou Hanmin, “Kadir’in Çin hükümetiyle konuşacak sıfatı yoktur” dedi.

Kadir, resmen ilk kez davet edildiği Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu’ndaki konuşmasında, “Son 60 yılın siyasi hatalarını aşmanın ve siyasi reformların yapılmasının yollarını konuşmak üzere Çinli yetkililerle müzakereye hazırım. Çin hükümetinin, sadece resmi siyasetle uyuşmazlık içinde oldukları için iftiraya uğramış, hapsedilmiş ve küçük düşürülmüş, Han olmayan bütün Çin toplumlarının liderleriyle, benimle ve Dalay Lama ile konuşmasının vakti gelmiştir” demişti.

Kadir, AB’den, Sincan Uygur Özerk Bölgesiyle ilgili anayasada yer alan özerklik kanunlarına uyması için Çinli yetkililere baskı yapmasını da istemiş, “Çinli yetkililerin, yurt dışındaki Uygur temsilcileriyle gerçek bir diyalog başlatarak, Doğu Türkistan’daki gerilimi azaltacağını umuyorum” ifadesini kullanmış ve AB’yi, Pekin’den 5 Temmuzdaki olaylarla ilgili bağımsız bir soruşturma istmeye davet etmişti.

1217110cookie-checkÇin, Rabia Kadir’i muhatap kabul etmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.