Çin’den ‘Euro bölgesiyle işbirliği’ sözü

Merkel’in Çin gündemi euro kriziÇin, AB fonuna yatırım yapmakta tereddütlüÇin’den İngiltere’ye dev ticaret atağıİlgili KonularÇin, Avrupa Birliği, EkonomiÇin Başbakanı Wen Jiabao, borç yüküyle boğuşan AB ülkelerinde istikrar sağlanması için işbirliği önerisinde bulundu; ancak Avrupa çapında oluşturulacak kurtarma fonuna katkı sağlama konusunda belirgin bir taahhütte bulunmadı.

AB liderleri 500 milyar euro tutarında olması tasarlanan fona, Çin’in de mali katkıda bulunmasını umuyorlar.

Avrupa Çin’in en büyük ticaret ortağı. Geçen yıl Çin’le AB arasındaki ticaret hacmi 560 milyar euro tutarındaydı.

Başkent Pekin’de, Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun da katıldığı basın toplantısında, Çin Başbakanı Wen, “Euro bölgesinde istikrar sağlanması girişimlerinde daha fazla rol oynamak istediklerini” kaydetti.

Avrupa Birliği’ni desteklediklerini söyleyen Başbakan Wen, “AB’nin ekonomik istikrar bakımından açık, güçlü ve olumlu mesajlar göndermeye devam edeceğini umduğunu” bildirdi.

BBC muhabiri, Çin’in geçmişte de, AB ekonomisinde oynadığı rolü artırmak istediğini açıkladığını, ama bu niyetin arkasını getirme konusunda isteksiz davrandığını kaydediyor.

Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy da, Çin Başbakanının sözlerinden memnunluk duyduklarını belirtti; “Euro bölgesindeki istikrara katkıda bulunma konusunda karar, Çin’e ait. Bu konulardaki işbirliğimizi sürdürme konusunda anlaştık.” dedi.

Gözlemciler, AB heyetinin Çin yönetiminden istedikleri somut taahhüdü alamadığını düşünüyor.

Daha önce Çin Dışişleri Sözcüsü Liu, Avrupalı liderlerin yapısal reformlar yapmaya devam ederek, uluslararası topluma “daha belirgin bir sinyal” vermesi gerektiğini de ifade etmişti.

Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Halkın Günlüğü’nde yayımlanan bir makalede, Avrupa’ya yardımın Çin’in çıkarına olduğu fikri işlenmişti.

Çin, dünyanın en büyük döviz rezervlerine sahip ekonomisi durumunda. Uluslararası Para Fonu (IMF) geçen hafta “Avrupa’daki ekonomik gerilemenin Çin’in büyüme oranını yarıya indirebileceği” uyarısında bulunmuştu. (BBC)

1331690cookie-checkÇin’den ‘Euro bölgesiyle işbirliği’ sözü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.