Çingeneden Kanada’ya sığınmacı olmaz

Kanada’nın herkese kucak açması yüzünden, ¨Ben ülkemde sıkıntı çekiyorum, beni de alın beni de!¨ diyerek olur olmaz her insanın bu ülkeye gelmek istemesi sıkıntı yaratmaya başladı.

¨Avrupa Birliği ülkelerinden Kanada’ya siyasî sığınmacı olmaz, olamaz!¨ diyen Kanada Federal makamları, ¨Çin’den, İran’dan, Yemen’den, Kuzey Kore’den ve hatta Suriye’den siyasi sürgün gelebilir, ama Fransa’dan gelmez yahu…¨ yorumuyla gümrük kapılarında bekleyen binlerce insanı geri çevirmeye hazırlandı.

Kanada Göçmen Bakanı Jason Kenney, önceki gün asık bir suratla düzenlediği basın toplantısında konuya değindi ve Açık Gazete adına izlediğimiz toplantıda öne sürüldüğü gibi AB’ye dahil 27 ülkeden bundan böyle siyasî göçmen-sürgün kabul edilmeyeceğini açıkladı.

Federal Göçmen Bakanı Kenney’in bu 27 ülkenin ardına ABD’yi eklemesi ise şok yarattı. Zira ABD’ye gelip burada bir süre kaldıktan sonra Kanada’ya geçmek isteyenler yalan yanlış iddialar ileri sürerek, kendilerinin şu ya da bu nedenle siyasî sürgün olduklarını iddia ediyorlardı.

AB topluluğuna ait Almanya-Fransa-İtalya-İngiltere gibi refah ve özgürlükleri tartışılmayacak biçimde yüksek olan ülkelerden Kanada’ya gelmek isteyenlerin yalan söylediği, sahtekârlık yaptığını öne süren Bakan Kenney, ¨Artık bundan sonra oyuna ve hileye gelmeyeceğiz!¨ dedi.

Özellikle Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve bazı Avrupa ülkelerindeki Çingenelerin kendilerine ayrımcılık yapıldığı iddiasıyla siyasî sürgün talebinde bulunması, son zamanlarda kafa karıştırıyordu. Gerçek anlamıyla siyasî sürgün olmayan bu etnik grubun bu talebi böylesine kullanması yüzünden Kanada zor durumda kalmıştı. Çingenelerin yoğun biçimde Kanada’ya göç etmeleri üzerine alınan bu karar, aynı zamanda AB standartları açısından tartışılır bir olgu olarak açıkta kaldı.

1545170cookie-checkÇingeneden Kanada’ya sığınmacı olmaz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.