İNGİLTERE… Davetlisiniz

Sevgili dostlar nihayet Türkiye ve Kıbrıs’tan İngiltere’ye göçün serüvenini anlattığım “Londra’da Bizim’Kiler” sizinle buluşuyor…

Üç kitaplık külliyatla ilgili ayrıntılı bilgi ve isim sorgulamasını “londradabizimkiler.com“dan yapabileceksiniz. Olay Gazetesi, Londra Gazete, Haber, Eurovizyon, Evrensel, Açık Gazete, Fieldseat / Kit@pEvi, Petit Coin Art Café ve Yaşar Halim şubelerinden 50 sterlin karşılığında satın alabileceksiniz. Ayrıca [email protected]’a da sipariş verebileceksiniz.

Türkiye’li toplumun 150 ve Kıbrıslı toplumun 100 yıllık göç serüvenini ele alan üç ciltlik Türkçe ve İngilizce kitabı “Londra’da Bizim’Kiler”de kendi tarihinizi okuyacaksınız. “Londra’da Bizim’Kiler”in ilk cildi Türkiye ve Kıbrıs’tan göçü, toplumun oluşumu ve kurumlaşmayı tarihsel sıra içinde anlatıyor. İkinci cilt ise toplumda kültür, sanat ve sporu ele alıyor. Üçüncü kitap da “Toplumun Yüzü” ara başlığı ile sözsel tarih çalışması sayılıyor, toplumun gelişmesine katkıda bulunmuş ve kendi özgeçmişleri çalıştıkları sektörün gelişmiyle örtüşen 100 ismin biyografisini içeriyor.

Üç kitaplık set toplam 1152 sayfa ve A4 boyutunda kaliteli kuşe kağıda basılı. Kitaplarda bir kısmı arşiv değeri olan 2 bine yakın fotoğraf bulunuyor, 100 ismin biyografisinin yanı sıra binden fazla toplum üyesi de tanıtılıyor. Bilimsel değeri bulunan bir kaynak olması için 8 yıl boyunca titiz bir çalışma yürüttüğümü de burada belirtmeliyim. Kitapta çalışmaya destek olanlara (buraya sığımayacak kadar) uzunca da bir teşekkür listesi var. Umarım “Londra’da Bizim’Kiler” araştırmacalara ciddi bir kaynak, bu ülkeye ekonomik ve kültürel katkımızın da ciddi bir belgesi olur.

Kitabın kapak adı seçimine gelirsek, 1950’lerde Kıbrıslı toplumun oluşmaya başlar, 1970’lerden itibaren de Türkiye’den gelenler bu yeni topluma katılır ve kültürleri de bu ortaklıkta harmanlanır. Hem Türkiye, hem de KKTC’deki hükümetlerin geride bırakılan aile yakınlarının İngiltere’deki toplumu bir erzak deposu yani “kiler” gibi gördüğü acı ama gerçek. Bunun için Türkçe başlıkta kelime oyunuyla “Londra’da Bizim’Kiler” dedik. İngilizce başlıkta ise “Birleşik Krallık’taki Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan Gelen Toplum” demeyi tercih ettik.

“Londra’da Bizim’Kiler”in üç bölümünde yer alan önsözlerde çalışma şöyle değerlendirildi:

PROF. DR İBRAHİM SİRKECİ: Eskioğlu genel akıcı anlatısının yanında hem kendi köşe yazılarına hem başkalarının yazılarına yer verdiği bu çalışmayı yüzlerce fotoğraf ile bir nevi taşınabilir toplum müzesi oluşturmuş. Londra’yı ve Türkiyelilerin yaşamlarını merak edenler için paha biçilmez bir kaynak ortaya çıkardığı için Eskioğlu’nu tebrik ediyorum.

AYDIN ÇUBUKÇU: Eklemeden geçemeyeceğim, Faruk Eskioğlu’nun kendi hikâyesi, bu sürecin basit ve küçük bir parçası değildir. Eğer tarih, yalnızca geçmişteki olayların
deposu değil de insan hayatının tüm yönleriyle dile getirilmesi ise, Faruk Eskioğlu, burada bir tanık ve anlatıcı olmanın ötesinde, o tarihi yapanlardan biri olarak anılacaktır.

PROF. DR. MEHMET ALİ DİKERDEM: Bu serüven, anlatılması gereken bir serüvendi. Anadolu ve Kıbrıs mozaiğinin oluşumunu Faruk Eskioğlu’ndan başka anlatabilecek kim
olabilirdi?

Bu yazının başlığına gelirsek dostlar, önümüzdeki üç cumartesi üç ayrı kurumda yapılacak imza günlerine davetlisiniz. Lütfen defterinize not edin 18 Ocak Cumartesi saat 15’te Wood Green’deki İAKM-Cemevi (imza günü-panel), 25 Ocak Cumartesi saat 18.30’da Tottenham’daki DAY MER (imza günü-kokteyl) ve 1 Şubat saat 16’da da 628-630 Green Lanes’deki TCCA’de (imza günü-panel) buluşmak üzere diyoruz.

2374710cookie-checkİNGİLTERE… Davetlisiniz
Önceki haberTürkiye’den iltica başvurularının kabul oranı artıyor
Sonraki haberParahistoria – Faiz / Sümer’den Siber Dünyaya
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.