İNGİLTERE… Festivaller başlıyooor…

Yaz geliyor. Londra’da güneş naz yapsa da eninde sonunda gelecek. Londra’da yazın bir güzel yanı da memlekete gidiş yolunun görünmesi. Yaz Türkiye’de Kıbrıs’ta başkadır. Güneş zaten iç sevinci yaratır, bir de koca yılın yorgunluğu sonrasında hak edilmiş tatil sevinci eklenince tadından yenmez.

Londra’da yazın bir başka tatlı yanı da festival mevsiminin başlaması… Festivallerin pek çok amacı var… Özet geçersem Festivaller; toplumun asimile yerine doğru entegrasyona katkı sunuyor, Türkiye ve Kıbrıs kültürünü yaşanılan ülkede yaşatıyor, düzenleyici derneğe farkındalık yaratıyor. Bir diğer katkısı da festivallerde açılan tezgahlarda ekonomik ekonomiye tanıtım şansı sunuyor….

Toplumda ilk festival bir zamanlar Londra’da etkin olan İşçi Birliği (İşçinin Sesi) tarafından 1984’de “Dostluk Festivali’84” başlığında düzenlenmiş. Festival olur da davul zurna olmaz mı? Bu ilkinde de davul zurna hatta yağlı güreş bile varmış.

Türk iş dünyasının oluşumu Turkish Forum UK’in 2004-13 arasında Thames kıyısında organize ettiği Türk Festivali artık yapılamıyor. Oysa en çok yerli halkı çeken festival konumdaydı.

Anadolu Toplum Birliği ve Süleymaniye Kültür Merkezi’nin geleneksel olarak her yazın Clissold Park’ta yaptığı devlet destekli Anadolu Kültür Festivali de mehteriyle yağlı güreşiyle ilginç görüntülere sahne oluyor. AKP iktidarı 2 Haziran 2014’de ciddi bir bütçeyle Trafalgar Meydanı’nda Türk Günü organize etmişti. Bu festivalin arkası gelmedi.

Toplumda en köklü festival ise bu yıl 30’ncusunu kutlayacak olan DAY MER Kültür ve Sanat Festivali… Hazırlıklarına 6 ay öncesinden başlanılan ve yüzlerce DAY MER üyesinin geceli gündüzlü emeğini yansıtan, neredeyse bir ay süren bu festival 10 bine yakın katılımcısıyla gerçek bir toplum şöleni. DAY MER’in büyük oranda kendi öz gücüyle kesintisiz yaptığı bu festival bu yıl 19 Haziran’da resepsiyonla başlayacak, gençlik ve çocuk festivalleriyle sürecek. 21, 22 ve 23 Haziran’da da DAY MER Meydan Sahnesi’nin oyunu sahnelenecek ve 7 Temmuz’da da Selda ve Moğollar ile yerel sanatçıların da sahne alacağı Park Şenliği ile sona erecek.

GİK DER Kültür Sanat Festivali de bu yaz 11’nci kez düzenlenecek. Resepsiyonla başlayıp Edmonton’daki Pymmes Park’ta şenlikle sona eren GİK DER Festivali geçen yıl temasını ırkçılığa karşı seçmişti. Bu festivalin giderek büyüdüğü ve toplumu kendisine çektiğini söylemeliyim.

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin, son altı yıldır Haziran’ın ikinci haftasında gerçekltirdiği Alevi Festivali’nin, yedincisi 10-18 Haziran arasında bir hafta boyunca devam edecek. Festivalin finali, Türkiye’den de konuk sanatçılarla 18 Haziran Pazar günü Hackney Downs Park’ta yapılacak.

Kıbrıslı toplum üyeleri ise bu yıl iki festival düzenleyecek. Turkish Cypriot Trust UK (TCT), 23 Haziran’da geçen yıl olduğu gibi Lee Valley Athletics Centre’de, “Kültürümüze ve kimliğimize sahip çıkalım” şiarıyla ikinci kez “Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali”ni düzenleyecek.  TCT çatısındaki kurumlar arasında toplumda yarım asırlık Kıbrıs Türk Toplum Merkezi, Kıbrıs Türk Cemiyeti ve Türk Toplumu Futbol Federasyonu’nun yer aldığını belirteyim.

Bir diğer festival de Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’nin ilkini 2017’de düzenlediği Kıbrıs Türk Kültür Festivali… Bu yıl 30 Haziran’da Donkey Lane’de gerçekleşek festivale Konsey 3 yıllık deneyimini yansıtacak. “Kıbrıs Türk kültürünü tanıtmak ve biz de bu ülkenin bir parçası olarak, varız” diyecek festival yine on bine yakın toplum üyesini çekmeye aday.

Bize de çocukları toplayıp festivallere gitmek ve eski dostları görmek kalıyor. İyi festivaller herkese…

2296000cookie-checkİNGİLTERE… Festivaller başlıyooor…
Önceki haberAKP-MHP doz aşımı fena halde ters tepebilir
Sonraki haberEvrensel Gazetesi dayanışma yemeğine çağrı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.