İNGİLTERE… Gazeteci Ali Koçak’ın ardından

Gülden bu kez kötü haber verdi: “Ali’yi maalesef 6 Temmuz’da (2020) alkol komasından kaybettik. Beyoğlunda evine yakın bir sokakta fenalaşmış, hastaneye kaldırmışlar. Beni buldular kayıtlardan. Kaş’taydım. Gece 2’de doktorla konuştuk, 3 saatlik yoğun bakım ünitesinde bütün çabalara rağmen kurtarılamadı. 59 yaşındaydı henüz. İstanbul’da Yeni Ayazağa Mezarlığına defnedildi…”

Ali Koçak’ı 1995’te Anadolu Ajansı’nın (AA) Londra temsilcisi olarak atandığında tanımıştım. 1994’ten bu yana görev yaptığı Saraybosna’dan Londra’ya geliyordu. Ali Koçak’ın adını duymasanız da haberlerini mutlaka okumuşsunuzdur. O Bosna Savaşı’nı izleyen birkaç Türk gazeteciden birisiydi. Onun imzasız ajans haberleriyle savaşı izlemiştik… Savaşın, soğuğun, açlığın tanığı olmuştu. Çocuk ölümleri görmüştü. Esir düşmüştü. Aylarca mahsur kalmıştı… Saraybosna’nın kuşatıldığı dönemde annesini yitirmiş ve kısa bir süre sonra da kendisine acı haberi veren abisi gözlerini kapatmıştı.

Londra’ya geldiğinde savaşın travmalarını taşıdığı belliydi. Psikolojik destek alması gerekiyordu. Ali dostumuza bu konuda destek sunacak ne kurum ne de meslek örgütü vardı. Ali alkole sığındı. Oysa dostumuzun parlak bir meslek geçmişi vardı. ODTÜ’ye gitmiş, hatta ODTÜ Tiyatro Topluluğu’nda oyun bile yönetmişti. 1989’da Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuş ve yüksek lisans tezini Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü’ne vermişti. 1991’de işe başladığı AA’da Kuzey Irak, Bağdat, Suriye, Somali, Kenya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Slovenya’da gazeteci olarak bulunmuştu.

Ali, Londra’dan sonra 1996’da Belgrad AA’ya atandı. Aynı yıl AA’dan istifa ederek bir süre bir gazetenin dış haberler editörlüğünü üstlendi. 1997-2000 arasında tekrar İstanbul AA Ekonomi Servisi’nde, sonra Ankara TBMM Bürosu’nda parlamento muhabiri olarak çalıştı. Bu süreçte boş durmadı “Savaşsız bir dünya kurulurken belki tuğla olur” diye bir dolu kitap yayınladı.

Ali Koçak bir dönem Açık Gazete Ankara temsilciliğini de üslenmişti

Bir dönem Açık Gazete Ankara Temsilciliği de yapan sevgili Ali, 2006’da yayınladığı “Karda Kalan İz’in önsözünde şunları yazmıştı:

“Neden buradayım? Meslek Hırsı mı? Yoksa daha ideal bir nedeni mi var? İnsanlığa hizmet falan gibi. Ulusal çıkarlar, deneyim, tarihe tanıklık etmek, para. Acaba hangisi içinde bulunduğum durumu anlamlı kılabilir. Günlerdir düşünüyorum. Direnebilmem için bulmam lazım. İnsan, inancını yitirince mücadele de edemiyor. Artık ne ile mücadele edeceğimi de bilemiyorum… Bunca yanlışın içinde nerede yanlış yaptığımı bulamıyorum. O kadar önemsizim ki, yıkıcılığım, saldırganlığım, ahlaksızlığım, ihanetim, korkaklığım, kırılganlığım anlam taşımıyor. Bulunduğum durumu ne değiştirmek istiyorum ne de başka bir nokta görebiliyorum…

Soru neden öykü, anı değil? İnsan anlatır ve aslında herkesin anlatacak hikayeleri ve anlattığı bir dili vardır. Bu sadece yazı ya da söz de değildir. Neden kurgusal bir dil seçtim de yaşadığım zannedilen olayları bir anı olarak anlatmadım. İşin aslı bu anlatılanları ben yaşamadım. Bir gerçeklik duygusu yaratıyorsa kurgusal dilin başarısıdır. Ama illa bir tarafından benle ilişkilendirilmek istenirse bu öykülere yaşadıklarım değil de kabuslarım diyebilirim. Uyandığımda hatırladıklarım. Ama zamanın bu kesitinde savaş hepimizin kabusu değil mi? Umarım insan yani biz anlaşmazlıklarımızı çözebilmek için başka araçlar bulur ve savaşı tarihte hatırlanan bir gerçeklik durumuna getiririz.”

Ali’nin kaybı bütün ilgili kurumları ve meslek örgütlerini harekete geçirmeli diye düşünüyorum. Silivri’ye düşen meslektaşlarımıza iyi kötü sahip çıkmaya çalışıyoruz ama iktidarın çemberin dışına ötelediği, meslek travmasıyla kayıp giden pek çok değerli gazeteci kendi yazgılarıyla başbaşa bırakılıyor.

Sessizce aramızdan ayrılan Ali Koçak güzel insandı. O güzel gözleri çok kötü olaylara tanık oldu. Önsöz’ünde yazdığı “Günlerdir düşünüyorum. Direnebilmem için bulmam lazım” sözleri ve sonrasındaki cümleleri dostumuzun hiç de hak etmediği finalini engelleme çabalarıymış meğer. Çok üzgünüm… Çoook…

2451490cookie-checkİNGİLTERE… Gazeteci Ali Koçak’ın ardından
Önceki haberKorona aşılarında aslan payı varlıklı ülkelerin
Sonraki haberTTFF ile TFF İstanbul’da biraraya geldi
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.