İNGİLTERE…Kuşdilini öğrenelim, öğretelim…

Müjde müjde… Bu hafta UNESCO, Kuşdili’ni kültürel miras listesine aldı. Giresun’un Çanakçı ilçesi’ne bağlı Kuşköy Köyü yöresine özgü 500 yıllık tarihi geçmişe sahip “Kuşdili” olarak da bilinen ıslıkla haberleşme yöntemi, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındı.

Kuşköy yöresinde arazinin dağınık ve engebeli oluşu nedeniyle kullanılan ıslıkla haberleşme yöntemi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesine aday gösterilmişti.

UNESCO’nun el atmasıyla Kuşdilinin yaygın kullanımı için kurslar açılacakmış. Bu habere bir medya üyesi olarak en çok ben sevindim. Yazdıklarımız şöyle dursun Face ve Twitter da derin takipte…

Artık sizinle Kuşdiliyle haberleşeceğiz dostlar. Diyorum ki cümlemiz kurslara yazılarak Kuşdilini öğrenelim ve öğretelim. Okur öğrenmezse, gazeteci Kuşdilini şakısa ne yazar di mi?

***

Türkiye’de bağımsız medya son 15 yıldır “Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla!” bağlamında Ezop dilini kullanıyordu. Aslında bu Ezop dili de UNESCO tarafından koruma altına alınmalı. Yalnız biz medya mı? Anadolu halkı da çektiği azaptan Ezop’cu oldu valla…

Durun size Ezop dili’ni en iyi anlatan bir fıkra anlatayım da geldiğimiz noktadaki ağlanacak halimize gülün:

“Kars’ta bir yerel TV halkın arasına karışarak gündelik hayata dair röportajlar yapıyor. Muhabir, yaşlı bir amcaya mikrofonu tutup soruyor;

– Nasılsın dayı, eyim isen?

– Şükür oğul, canı taşirem, eyiyem, çoh eyiyem.

– Halin, keyfin, sağlığın de ey midir?

– Eyidir, he çoh eyidir.

– Şehirden, hizmetlerden memnun musun?

– Nasi söz!

– Validen, kaymakamdan, belediye başkanından?

– Hiç eyle olur, bizim ağzımız dövlete ne diyebilir.

– Yani memnunsun.

– Allah dövlete millete, kaymakam bege, Bölediye başganimiza zeval vermesin.

– Memnunsun?

– Dövletimiz, kaymakamımız, başganimıi,Şanlı ordumuz başimizdadır. Her ne olursa bir fiil o Dakka yanımızdadır. Ben vatanıma nasi serseniş ederem. Amma benim derdim başkadır.

– Allahına gurban dayı, söyle nedir?

– Doksan sene önce buraya Ruslar girdi ya?

– He girdi.

– Hani bu belediye binalarını, okulları, çeşmeleri, istasyonu, yolları, kaldırımları Ruslar yaptılar ya?

– Rus işgalinde yapildi değimli dayı?

– He.

– Hiç benim dövletime milletime sözüm olur mu? Ben aha Rusların avradını ..kem, doksan sene önce bu kaldırımları, caddeleri yapıp gittiler, bir gün olsun Kars’a gidek, yollar bozuldu mu, kanallar tıkandı mı demediler, İnsan bi gelir de bakar buralara. Hec beyle olur?”

***

Dostlarım Açık Gazete Gecesi’ni bu akşam (8 Aralık) saat 19’da “22 Moorfield Road, N17 6PY” adresindeki Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde (DAY MER-Tottenham) yapacağız.

Gecede Çiğdem Aslan ve Tahir Palalı sahneye çıkacak. Gelenekselleşen geceye ayrıca sürpriz sanatçılar da renk katacak. Yemekli geceye katılım payını 25 sterlin olarak saptadık. Yazılarıma gözü değen okurlarımla da yüzyüze sohbet etmek isterim hani. Eğer bir maniniz yoksa buyurun gelin. Felekten bir gün çalacağız, bunu bilin…

2146550cookie-checkİNGİLTERE…Kuşdilini öğrenelim, öğretelim…
Önceki haberAvrupalı Türk Markalar Birliği’inden ödül
Sonraki haberİNGİLTERE… Londra Yardım Melekleri…
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.