İNGİLTERE… Türkiye ve Kıbrıslı toplumda uzlaşma kültürü

Geçen hafta “CHP İngiltere Birliği’nde başkanlığa iki Malatyalı kadın aday” başlıklı yazımda, 15 Nisan’daki Olağanüstü Genel Kurul’da başkan adayı olan ekonomist ve siyasi Bilimci Elif Gelirli ve hukukçu Sibel Özçelik’i tanıtmıştım.

2019’daki genel seçimlerin ülkenin kaderini belirleyeceğini belirtip Londra’daki toplumu seçim sandıklarına götürecek CHP’deki başkanlık yarışının önemli olduğunu söylemiş, hatta yetenekli isimlerin yönetimde yer alabilmesi için de seçimlerde tek liste önermiştim. Eğer iki kadın aday tek listeyi başarırsa toplumdaki uzlaşma kültürüne de katkı sunmuş olacaklar.

Bu arada CHP İngiltere Birliği, 15 Nisan Pazar günü yapılması planlanan Olağanüstü Genel Kurul’un saat 11’de “13 Stoke Newington Rd, Stoke Newington, London N16 8BH” adresindeki Epic Dalston’da gerçekleşeceğini açıkladı. Bunu da not düşeyim…

CHP’de Olağanüstü Genel Kurul’da uzlaşma kültürünün hayata geçirilmesini kıdemli bir gazeteci olarak diliyorum.

***

***

Salı akşamı Kıbrıs Türk Kültür Sanat Festivali Komitesi’nin basın toplantısındaydım… Komitedeki Kıbrıslı kuruluşlar, Konsey’in kendi başkanlar kurulu kararıyla birlikte festival birlikte yapmaktan vazgeçtiğini belirterek, “Biz birlikten yanayız. Kapımız hâlâ açık. Konsey ayrı bir festival yapmak isterse de köstek değil destek oluruz” açıklamasını yaptılar.

Komitedeki Türk Toplumu Futbol Federasyonu, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi, Londra Türk Masterler, Kıbrıs Türk Cemiyeti, Kıbrıslı Sanatçılar Platformu ve Şeyh Nazım Dergahı temsilcilerinin dünya görüşleri çok farklı da olsa toplumun çıkarına ortak paydada buluşmalarına sevindim. İflah olmaz bir Ateist olmama karşın Ramazan ayına denk düşen 10 Haziran’daki Festival’in kapanışının Şeyh Nazım Dergahı önerisiyle iftarla bitirmeyi planlamaları da hoşuma gitti.

İşte “ortak payda”da uzlaşma kültürü ve yaşamda çoğulculuk bu! Bu tokalaşma toplumda sinerji yaratacaktır.

Bu yazıyı kaleme almadan önce etik olarak İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konsey Başkanı Leyla Kemal’e de telefon ederek görüşünü sordum. Anladığımca Kemal, Konsey’e uzatılan bu zeytin dalını istemiyor. Oysa Kemal, başkanı olduğu kurumun tarihine bakacak olursa, Kıbrıs toplum lideri Rauf Denktaş ve 2’nci Dünya Savaşı’na katılmış olan temsilci Ömer Faik Müftüzade 1977’de Londra’daki bütün dernekleri tek çatıda toplamak için özel çaba gösterdiğini görecektir.

Konsey, eğer tek festival için uzlaşmazsa, geçen yılki festivalde kazandığı krediyi boşa harcamış olabilir.

Bir gazeteci olarak Komite’nin basın toplantısında gördüğüm uzlaşma kültürünü Konsey’de de görmek isterim. Festivalin potansiyel sponsoru Kıbrıslı iş dünyasının da benim gibi düşüneceklerini “birlik ve dirliği” destekleyeceklerini umuyorum.

2177380cookie-checkİNGİLTERE… Türkiye ve Kıbrıslı toplumda uzlaşma kültürü
Önceki haberD&R’ın Sabah’a satışı ile ilgili CHP harekete geçiyor
Sonraki haberLondra Kürt Film Festivali 10’ncu kez sinemalarda
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.