İngiltere’de öğrencilerden iklim değişikliği eylemi

İngiltere’de binlerce öğrenci iklim değişikliği sorununa dikkat çekmek amacıyla ders bıraktı. Ders bırakma eylemi, Cuma günü öğle saatlerinde başladı. İngiltere’de toplam 8 milyon öğrenci bulunuyor.

Kimi okullarda müdürler sendikalarının çağrısına uyarak öğrencilere izin vermezken, bazı okul yönetimleri daha esnek tutum aldı. Okul Müdürleri Sendikası NAHT’tan yapılan açıklamada, “Öğrenciler sadece istisnai durumlarda okul dışına çıkmalı. NAHT gençlerin kendilerini ifade etme hakkını desteklemekle birlikte öğrenciler öncelikle okul vakti okulda olmalı” denildi. Ancak öğrencilerin protesto talebine ne şekilde cevap verileceği her okulun kendi yönetimine bırakıldı.

Londra’da yüzlerce öğrenci, sabah saatlerinden itibaren derslere girmeyerek protesto gösterileri için toplanmaya başladı. Öğle saatlerinde ise yüzlerce öğrenci, Parlamento Meydanı’ndan Başbakanlık konutunun bulunduğu Downing Caddesi’ne yürüdü. Burada iklim değişikliğine karşı harekete geçilmesi yönünde slogan attıktan sonra, yollardaki çöpleri de toplayarak Parlamento Meydanı’na geri döndüler.

Protestocu öğrenciler Muhafazakâr Başbakan Theresa May’in aleyhine slogan atarken, küresel ısınmaya karşı yöneticileri ve halkı duyarlı olmaya çağıran evde yaptıkları renkli pankartları taşıdılar. Merkez Londra’da petrollü araçların önünü kesen öğrenciler, motosiklet sürücülerine de yürüyüş bölgesinden motorları durdurarak geçmelerine izin verdiler.

TÜRKÇE KONUŞAN ÖĞRENCİLER DE EYLEMDEYDİ

Merkez Londra’daki eylemde Türkçe konuşan protestocu öğrenciler de göze çarptı. Eyleme katılan ikiz kardeşler Su ve Defne Eskioğlu, “Küresel ısınma dünyayı değiştiriyor, siz neden değişmiyorsunuz?” İngilizce pankartıyla yürüdüler. Eskioğlu kardeşler şunları söylediler:

“Küresel ısınma geleceğimizi tehdit ediyor. Bilimciler bu sorunun çözümünü biliyor fakat yöneticiler bir şey yapmıyor. İngiltere gibi çok zengin bir ülke, küçük bir çabayla küresel ısınmaya karşı ciddi bir adım atabilir. Bir şey yapılmamasına çok kızgınız. Bu yıl okulda GSCE’ye hazırlanıyoruz. Derslerimiz bizim için çok önemli ama dünyanın geleceği çok daha da önemli olduğu okula gitmeyip için eyleme katıldık…”

Defne Eskioğlu

ÜLKE ÇAPINDA EYLEM

İngiltere’nin güneyindeki Brighton şehrinde öğrenciler, ellerinde pankartlarla saat kulesinin altında bir araya geldi. “Sınavlara girmeyi reddediyoruz” ve “Dünya bu kadar kirliyken ben odamı neden temizleyeyim ki?” yazılı pankartlar taşındı. Öğrenciler, iklim değişikliğine karşı bir an önce harekete geçilmesi için sloganlar attı.

Sussex Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Roseanne Steffen, “Hükümetin iklim değişikliği karşısında kayıtsız kalmasını protesto ediyoruz. Birleşik Krallık hükümeti ve Britanya tarih boyunca karbon emisyonunda kilit durumdaydı. Sanayi devriminden bu yana atmosferi kirletiyoruz” dedi.

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon da gençlerin okula gitmeyip protestolarda yer almasını desteklediğini açıkladı. Twitter’da da “Gençlerin iklim değişikliği konusunda böyle bir duruş sergilemesi, çoğunlukla karanlık olan dünyamızda iyimser olabilmek için bir sebep veriyor” yazdı.

İngiltere Eğitim Bakanı Damian Hinds ise protestolara katılmayı planlayan öğrencilere “derslerini kaçırmamaları” uyarısında bulundu.

İklim değişikliğine karşı protestoyu organize edenler, gösteriye katılmak isteyen öğrencilerin velilerine çağrı yaparak protestonun bir sivil katılım eylemi olduğunu ve iklim değişikliğinin olağanüstü bir durum olduğunu vurguladı.

İngiltere Öğrencileri İklim Birliği’nin (UK Student Climate Network) açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Önceki kuşakların başaramadığı bir konuda doğrudan eylem yoluyla harekete geçmeyi seçiyoruz. Dünya çapında bir yıkım ve geri döndürülemez etkileriyle karşı karşıyayız. Bu bizim kendi geleceğimiz için mücadele etmede son şansımız ve yaşımız buna engel olmayacak.”

PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?

İklim değişikliğine karşı öğrenci eylemlerinin ilki 15 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in geçen yıl Ağustos ayında İsveç Parlamentosu önünde tek başına yaptığı protestoyla başladı. Öğrenci protestoları daha sonra Almanya ve Avustralya gibi ülkelere yayıldı.

İngiltere’den 200 akademisyen Guardian gazetesinde 13 Şubat’ta yayımlanan bir mektupla öğrenci grevine “tam desteklerini” açıkladı. Mektupta, “Gerekli acil önlemler alınmadığı takdirde, onlara bırakacağımız gelecek konusunda öfke duymakta haklılar” denildi.

2272970cookie-checkİngiltere’de öğrencilerden iklim değişikliği eylemi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.