IRA’dan ‘zanlıları öldürelim’ teklifi

Robert McCartney’in yakınları bu ay Beyaz Saray’da ağırlanacak. 33 yaşındaki Robert McCartney, Belfast’taki bir barda çıkan tartışmada bıçaklanarak öldürülmüştü. McCartney, IRA’nın geleneksel destekçisi olan Katolik toplumun bir üyesiydi.


Bu ay Washington’a giderek Başkan George Bush’la görüşmeye hazırlanan ailesi, IRA’nın teklifini reddetti.


Robert McCartney cinayeti, Kuzey İrlandalı milliyetçi liderleri yoğun baskı altında bıraktı. Ailesi başından beri, iki çocuk babası McCartney’yi IRA’ya üye kişilerin öldürdüğünü öne sürdü. Başka IRA üyelerinin de bara girerek tüm kanıtları yok ettiğini savundular.


IRA dün bu iddialara beş sayfalık ayrıntılı bir yanıt verdi. McCartney’nin ailesiyle olay sonrasında yaptıkları bir görüşmede, sorumluları vurmayı teklif ettiklerini açıkladı. Ancak ailenin, sorumluları yargı önünde görmeyi tercih ettiklerini belirterek, bu teklifi geri çevirdiği bildiriliyor.IRA’nın dünkü açıklamasında ayrıca olayın üç ana tanığına güvenlik garantisi verildiği de söylendi.


McCartney ailesi ve polis, örgütü tanıkları sindirmekle suçluyordu. Örgütün bu açıklaması destek bulmakla birlikte, diğer açıklaması, yani sorumluları bizzat cezalandırma teklifi, hem diğer ayrılıkçı çevreler, hem de İngiltere’yle birlik yanlıları tarafından sert bir dille kınandı.


İngiltere’nin Kuzey İrlanda Bakanı Paul Murphy de olayı mahkemelerin çözmesi gerektiğini, bölgede keyfi adalete, düzmece mahkemelere ve ölüm cezasına yer olmadığını söyledi.


Murphy “Bir cinayeti, bir başka cinayet işleyerek çözemezsiniz,” diyordu Murphy.


BBC, IRA’nın açıklamasının, büyük olasılıkla kendi taraftarlarına ellerinden geleni yaptıkları mesajını vermeye yönelik olduğunu, ancak ayrılıkçı hareketin silahlı mücadeleden vazgeçmesi için son adımların pazarlığını yapmaya hazırlandıklarını düşünen siyasetçileri korkutmaya yaradığı yorumunu yaptı. (BBC)

778840cookie-checkIRA’dan ‘zanlıları öldürelim’ teklifi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.