‘Irak için sonun başlangıcı’

Patrick Cockburn, “275 üyeli yeni parlamentonun oluşmasından sonra Irak’ta geri dönüşü olmayan bir yola girilmesi olasılığı çok yüksek” yorumunu yaptı.

Cockburn şunları yazdı:

“Washington ve Londra işgalden sonraki 2.5 yıllık süre içinde Irak’taki pekçok gelişmeyi dönüm noktası olarak sundu. Ama bu seçimler gerçekten bir dönüm noktası olacak. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere’nin yarattığı üniter devletin sonu gelebilir. Bu belki iddialı bir değerlendirme. Zira Irak’ta hem birlik hem de ayrılık için çaba harcayan güçlerin mücadelesi yaşanıyor. Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra ayrılık isteyenler güç kazandı.”

“Krizin sonucu olarak Iraklılar ülkenin bölünmesini konuşmaya başladılar. Bu zaten Kürdistan’da fiilen oldu.” diyen yazar Kürtler’in kendi hükümetleri ve silahlı kuvvetleriyle bağımsızlık süreçlerini tamamlamak üzere olduğunu öne sürdü.

Yazar Irak’taki Şiiler’le ilgili de şu yorumu yaptı:

“Iraklı bazı siyasetçilere göre en büyük tehlike ise nüfusun yüzde 60’ını oluşturan Şiilerin güneyde kendi kantonlarını oluşturması. En güçlü Şii partisinin lideri Abdül Aziz el Hekim, 9 vilayetini kapsayacak, geniş yetkilere sahip bir Şii bölgesi oluşturma hedefinde. Seçimlerden sonra merkezi hükümetin elinde, kısmen söz geçirebileceği birkaç vilayet kalacak. Güvenlik birimleri de etnik temelde şekilenmiş durumda.”

Cockburn yazısı şöyle noktaladı:

“Sonuçta Irak haritada yer almaya devam edecek. Birçok Iraklı Arap, birleşik bir Irak’ın parçası olarak kalmak istediğini söylüyor. Ama Irak gelecekte gevşek bir konfederasyona dönüşecek.”

1120140cookie-check‘Irak için sonun başlangıcı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.