Irak meclisinden tezkereye kınama

275 milletvekilinden 184’ünün kabul ettiği karar metninde, “çözüme kavuşturulmamış bir sorunun çözümü için kuvvet kullanma tehdidi” kınanırken, Irak hükümetinden, “PKK’nın eylemlerine son verecek tedbirleri alması” talep edildi.

Irak meclisi karar metninde, “Irak topraklarından komşu ülkelere yöneltilen her türlü silahlı eylemi” kınadı, “TBMM’nin tezkere kararının Irak’la iyi komşuluk ilişkilerine katkıda bulunmayacağı” ifadesine yer verildi.

Metinde, “Türk ordusunun son zamanlarda bazı Irak köylerini bombaladığı” da öne sürüldü ve Türk hükümetine, “Bu sorunun Irak hükümetiyle eşgüdüm ve diyalog içinde çözümü için sağduyunun sesine kulak verme” çağrısında bulunuldu.

İRAN’DAN İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında, Irak’ın kuzeyindeki gelişmeler ve Türkiye’nin olası sınır ötesi operasyonuna ilişkin soru üzerine, “kendileri açısından, bölgedeki sorunun çözümü için en iyi yöntemin güvenlik işbirliği” olduğunu kaydetti.

“Diplomatik yöntemlerden yararlanmak ve diyalog, çözüm için en iyi yoldur” diyen Hüseyni, “Gerginliğe neden olacak eylemlere başvurulması, durumu daha da kötüleştirir” ifadesini kullandı.

“Bölgedeki sorunun kökeninin tespit edilmesini” isteyen Hüseyni, bölgedeki sorunlar olarak, “ABD’nin terör gruplarını eğitmesi, terör üstlerinde ABD askeri teçhizatı bulunması ve bu ülkenin teröristlere silah sağlaması” gibi konuları sıraladı. Hüseyni, “sorunun çözümü için Irak’ın kuzeyindeki bu sorunların iyice araştırılması gerektiğini” belirtti.

Sözcü, İran yönetiminin, Irak’ın kuzeyindeki soruna ilişkin Türkiye ve Irak arasında arabuluculuk görevi üstlenmesinin söz konusu olup olmadığı şeklindeki soruyu yanıtlarken de iki ülke arasında diplomatik ilişki bulunduğuna, karşılıklı ziyaretler yapıldığını ifade ederek, “arabulucuya ihtiyaç olmadığını” söyledi.

İran yönetiminin bölgede huzurun sağlanması için kendi önerilerini sunduğunu belirten, ancak önerilerinin ne olduğuna değinmeyen Hüseyni, Irak’ta huzurun sağlanması için gösterdikleri çabanın süreceğini kaydetti.

TALABANİ’DEN ESAD’A ELEŞTİRİ

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, sınır ötesi operasyon konusunda Türk hükümetine destek veren Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı dün eleştirdi.

Talabani, Şark El Avsat gazetesine yaptığı açıklamada, “Esad’ın sözlerini duydum ve gördüm; tüm çizgilerin böyle tehlikeli bir şekilde geçilmesine dayanamadım” dedi.

Celal Talabani, “Türkiye’nin tutumunu anlayışla karşılamasına rağmen, ABD ve Avrupalılar gibi ‘siyasi bir çözümün benimsenmesini’ söylemesi kendisi için çok daha iyi olurdu” diye konuştu.

Beşar Esad, önceki gün Ankara’daki temasları sırasında Türk hükümetinin terör faaliyetlerine karşı gündemine aldığı kararları desteklediklerini söylemişti.

BM KAYGILI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un, sınır ötesi operasyona izin veren TBMM tezkeresinden ”endişeli” olduğu açıklandı.

Ancak Ban’ın, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın ”Türkiye’nin Irak’ta her sorunu tartışmaya açık” olduğu yönündeki açıklamasından memnun olduğu bildirildi.

BM Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, ”Türkiye’de PKK’nın düzenlediği son saldırılar uluslararası toplum tarafından haklı bir şekilde kınandı” denildi.

Açıklamada Genel Sekreter’in ”Türk parlamentosu tarafından alınan kararın Türk ordusuna PKK hedeflerine karşı Irak’ta sınır ötesi operasyon düzenlemesine olanak vermesinden endişeli olduğu” belirtildi.

Genel Sekreter Ban’ın tüm tarafları bu hassas durumda itidale davet ettiği de belirtildi.

Sözcülük açıklamasında Genel Sekreter Ban’ın, Dışişleri Bakanı Babacan’ın
“Türkiye’nin Irak’taki her sorunu tartışmaya açıktır” yönündeki ifadelerden memnuniyet duyduğu da vurgulandı.

Açıklamada ”Genel Sekreter, Irak Hükümetini ve Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimi, Irak topraklarının Türkiye’ye karşı sınır ötesi saldırılarda kullanılmamasını sağlamaya çağırmaktadır” denildi.

Bu arada, BM Genel Sekreteri Ban’ın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe, ”Aslında konuyla ilgili ilk sorun Türkiye’ya karşı terör saldırıları düzenleyen PKK teröristlerinin bulunması. Bu sorunun hem Irak’ta hem de Türkiye’de durması için neler yapılabileceği konuşuluyor, bu sorunun halledilmesi gerek, çünkü insanlar öldürülüyor” dedi.

Pascoe, bu sorunun nasıl durdurulacağı konusunda önce Irak’ta bazı adımların atılması gerektiğine inandıklarını, ama bu sırada tarafların sabırlı olmasını ve sınır ötesinde herhangi bir hareketlilik yaşanmadan sorunun çözülmesini istediklerini belirtti.

Türk diplomatik kaynakları da, BM’nin sorunun ilk kaynağında PKK’nın Türkiye’ye yönelik saldırılarını göstermesinin olumlu olduğunu belittiler. (BBC)


1159990cookie-checkIrak meclisinden tezkereye kınama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.