Iraklı gazetecinin davası 31 Aralık’ta

Muntazar el Zeydi, yabancı bir devlet başkanına saldırmakla suçlanacak. Irak yasaları bu suça 5-15 yıl hapis cezası öngörüyor.

Ancak basında yer alan haberlerde suçlamanın azaltılarak “saldırı girişimine” çevrilebileceği yorumları yapılıyor.

El Zeydi, iki ayakkabısını birden George Bush’un kafasına fırlatmış ancak ABD başkanı büyük bir çeviklikle bunlardan sıyrılmayı başarmıştı.

Başkan Bush’un 14 Aralık’taki ziyareti sırasında meydana gelen olay, 28 yaşındaki gazeteciyi Müslüman dünyasındaki geniş bir kitlenin gözünde kahraman yapmıştı.

Soruşturma hakimi Diya el Kenani, AFP ajansına soruşturmanın sona erdiğini, davanın 2008’in son gününde başlayacağını anlattı.

Kardeşi Uday el Zeydi de dava tarihini doğruladı.

Ancak kardeşinin hapiste dövüldüğünü ve yetkililere dava açmayı düşündüğünü de belirtti.

Uday el Zeydi’nin AP ajansına verdiği bilgiye göre dün ziyaret ettiği kardeşi Muntazar bir dişini kaybetmiş durumda; ayrıca kulaklarında yanıklar var.

Yargıç Diya el Kenani ise kötü muamele iddialarını reddederek, Muntazar el Zeydi’nin yüzündeki çürüklerin tutuklama sırasında meydana geldiğini söyledi.

Başkan Bush’un kendisi ise olaydan hemen sonra şakalar yapmış, geçen hafta da sözcüsü başkanın Iraklı gazeteciye kızgın olmadığını söylemişti.

AYAKKABICI YAŞADI…

Öte yandan The Guardian’ın İstanbul’daki muhabiri Robert Tait ise Bağdat’ta Bush’a fırlatılan ayakkabıları üreten şirketin sahibiyle görüştü.

Baydan Ayakkabıcılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi Ramazan Baydan, gazeteciye ayakkabılara talebin büyük olduğunu söyledi.

Şirket, Iraklı gazeteci Muntazar ez-Zeydi’nin Bush’a fırlattığı ayakkabılar için yıllık satışının tam 4 katı 300 bin çift sipariş aldığını açıkladı.

Ramazan Baydan, yoğun talebe yanıt vermek için 100 kişiyi daha işe aldıklarını belirterek ayakkabılara en büyük talebin ABD, İngiltere ve Türkiye’ye komşu Müslüman ülkelerden geldiğini belirtti.

Baydan Ayakkabıcılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Bush’a atılan ayakkabıların modelinin adını da “Ducati Modeli 271″in yerine “Bush Ayakkabısı” ya da “Güle güle Bush” diye değiştirmeyi planlıyor.

FOTOĞRAF.Muntazar el Zeydi sekiz gündür hapiste. 
 

1183800cookie-checkIraklı gazetecinin davası 31 Aralık’ta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.