Irak’ta seçim sonuçları seneye

Bağımsız seçim kurulu yetkilisi Ferit Ayar, ilk değerlendirmelere göre 15 milyon seçmenden 10-11 milyonunun seçime katıldığını söyledi. Bu rakam doğru çıkarsa, seçime katılma oranı yüzde 70 olacak. Geçen ocakta yapılan seçimlere katılma oranı ise yüzde 59 olmuştu. Anayasa referandumunda bu oran yüzde 63’tü.

Gözlemciler, katılım oranının artmasını ocak seçimini boykot eden Sünnilerin bu kez seçime katılımına bağlıyor.

Yeni meclisin seçeceği başbakan yeni hükümeti kuracak. Yeni devlet başkanı ve yardımcıları da yeni meclis tarafından seçilecek.

CAFERİ: ”KAZANIRSAM SADR YANDAŞLARINA GÖREV VERECEĞİM” 
Irak’ta seçimlerden önce başbakanlık görevini yürüten İbrahim Caferi, muhafazakar Şii listesi Irak Birleşik İttifakı’nın zafer kazanması halinde, radikal Şii lider Mukteda Sadr yandaşlarına hükümette görev vereceğini açıkladı.

Caferi, seçimlerden önceki parlamento ve hükümette görev alan Sadr’ın yandaşlarının siyasi anlamda görevlerinin hakkını verdiğini belirterek,”Onların bir artı olduğunu düşünüyorum. Siyasetçiler hükümete katılmak ya da yazı yazmak için ellerine kalem aldığında, bu kalemi hiçbir şekilde silahla değiştirme riskleri bulunmuyor” yanıtını verdi.

Yeni bir hükümetin kurulmasının eskisine nazaran daha az zaman alacağını düşündüğünü belirten Caferi, Iraklıların şimdi artık daha çok demokrasi tecrübesine sahip olduğunu söyledi.

1120480cookie-checkIrak’ta seçim sonuçları seneye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.