‘Irak’ta uzlaşılmazsa strateji değişmeli’

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Irak’ta meclisin eylül ortasına kadar ulusal uzlaşmayı sağlamak için gereken bir dizi kanunu onaylamaması halinde ABD’nin Irak’taki stratejisini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. 
 
Gates, NBC News televizyon kanalına verdiği mülakatta, Irak’taki ulusal uzlaşma çabalarının ”hayal kırıcı” olduğunu belirtti ve Iraklı yetkilileri, ”Irak hükümetine barış yolunda ilerlemesi için her gün verilen ek süre Amerikan kanıyla satın alınıyor” diyerek uyardı.

Irak meclisinden ulusal uzlaşma için gereken düzenlemelerin geçmemesi halinde Amerikan stratejisinin gözden geçirilmesinin gerekli olup olmadığının sorulması üzerine de Gates, ”Bunu yapmamız gerekli sanıyorum, evet. Bu Bağdat’taki ABD Büyükelçisi Ryan Crocker ile Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus’un çabalarının amacı” yanıtın verdi.

Sünni direnişçilerin kalesi kabul edilen El Anbar eyaletinde güvenlik alanındaki ilerlemelere işaret eden Gates, ”Merkezi hükümet düzeyinde hayal kırıcı bir tablo bu, ama yerel düzeyde olumlu noktalar var. Ulusal düzeyde bir uzlaşma sağlanmalı. Bağdat’taki farklı taraflar arasındaki güvensizliğin ve anlayışsızlığın düzeyini belki de hafife aldık” dedi.


 

1155400cookie-check‘Irak’ta uzlaşılmazsa strateji değişmeli’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.