Irak’taki özel Ramboların skandalı bitmiyor

Irak’ta ABD Büyükelçiliğini ve elçilik personelini koruyan Amerikan özel güvenlik şirketinin 11 Iraklı sivilin öldürülmesi olayında adının geçmesinden sonra, şimdi de 2004’te 4 çalışanının linç edilmesinin, Amerikan ordusunun Felluce’deki kanlı operasyonunun başlamasına neden olduğu ortaya çıktı.

Amerikan Temsilciler Meclisi’nin bir komisyonu tarafından hazırlanan raporda, 31 Mart 2004’te 4 Blackwater çalışanının Felluce’de korudukları bir Amerikan aracına düzenlenen saldırıdan sonra kalabalık tarafından linç edilmelerini takiben Amerikan ordusunun Felluce’ye operasyon düzenlediği belirtildi.

Raporda, 1 ay süren operasyonda 36 Amerikan askerinin yanı sıra 200 kadar direnişçiyle 600 kadar Iraklı sivilin öldüğü hatırlatıldı.

Görüntüleri bütün dünyada gösterilen bu olayda Blackwater’ın direnişçilerin faaliyetlerinin yoğun ve etkili olduğu bu bölgeye ekip göndermeden önce yeterince hazırlanmadığı, yeterli kaynağa sahip olmadığı ve personeli için yeterli desteği sağlamadığı belirtilen raporda, “”Blackwater bu görevi riskleri dikkate almadan, ekibini malzeme, tavsiyeler ve istihbarat bakımından yeterince donatmadan kabul etmiştir. İfadelere göre, bu olay yaşanmayabilirdi ya da en azından riskler azaltılabilirdi” denildi.

Raporda ayrıca, bu davranışın, çatışma bölgelerinde görev yapmak için özel şirketlere başvurulmasının sonuçları bakımından ciddi sorunları da beraberinde getirdiği vurgulandı.

1158900cookie-checkIrak’taki özel Ramboların skandalı bitmiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.