Irkçı ‘Beyaz Kardeşler’ mahkemede

Eli kanlı terörist örgütlerin başında gelen ırkçı, Nazi yanlısı ve sadece beyazlara açık “Arî Kardeşler” hakkında, 6 yıldır süren dava hazırlığı tamamlandı. California’nın Santa Ana kentinde bulunan bir Federal mahkemede görülecek davanın haftasonu yapılan ilk duruşmasında, savcı iddianamesini okudu. Amerikan tarihinde ilk kez yirmi kadar idam cezasının aynı ânda talep edildiği bu duruşmanın, 9 aydan önce tamamlanamayacağı hukukçular tarafından tahmin ediliyor. Örgütün hâlen ele geçmemiş yüzlerce kanun kaçağı başka üyesi de bulunuyor. Federal polis ve uluslararası güvenlik birimlerince kırmızı listede aranan bu kişiler hakkında da gıyabî davalar açıldı. Beyaz Kardeşler, özellikle California’daki federal cezaevlerindeki etkinliğini, alınan önlemlere karşın sürdürüyor.

Arî Kardeşler (The Arian Brorherhood) 1981’de kurulmuştu. Özellikle siyahi Afrikan-Amerikan’lara, Meksikalı Latino göçmenlere ve Asyalılara karşı, cinayetle sonlanan saldırılarla tanınıyorlardı. “Beyaz ırktan olmayan herkese karşı düşmanlığı” ilke olarak kabul ettiklerini açıklıyorlardı. Beyaz Kardeşler üyeleri, bu ideolojik nefretlerini, yakalanıp cezaevine konduktan sonra da sürdürdükleri, cezaevlerinde cinayetlere devam ettikleri savcı iddianamesinde yer alıyordu. Bu nedenle, cezaevlerini siyahlardan, Yahudilerden ve öteki halklardan kurtarılmış ve arındırılmış bölge durumuna sokan çete üyeleri için, suç uzmanlarıyla psikologlar “Sosyopat” tanımını kullanıyorlardı.

Federal polis “FBI”, kanıt toplama ve suçluları ele geçirme operasyonlarının geçen yıl sonuna gelmişti. Savcı Michael Emmick başkanlığında federal hukuk uzmanlarından oluşan bir kurulca hazırlanmış dava dosyası, geçen Perşembe günü yüksek yargıç D.O. Carter’a sunuldu. İddianamade, kurulduğundan bu yana örgüt liderlerinden “Hantal” takma adıyla bilinen Bary Mills’in talimatları doğrultusunda işlenen cinayetlerin ve öteki suçların geniş bir dökümü yapılıyordu. Fotoğraf çekilmesi, kamera bulundurulması yasağıyla basına yarı kapalı tutulan ilk oturumda talep edilen idam cezalarının toplamı bakımından, bu dava Amerikan tarihinde, en çok idam istenen yargılama olarak tarihe geçti. Yargıç, beklendiği gibi, davayı 9 aydan önce sonuçlandıramayacak.

Beyaz Kardeşler’in organize suç işleyen terörist örgütler arasında “Ku-Klux Klan”, “Amerikan Nazi Birliği” gibi şöhreti olanlarla ilintide olduğu belirtiliyor. Örgüt parasal kaynak sağlamak için uyuşturucu trafiğinde önemli işgal ediyor ve her türden yasadışı gelir kaynaklarına başvuruyor. FBI, Interpol ve uluslararası polis kuruluşlarının terörist örgütler listesinde, Al-Qaida, Müslüman Kardeşler gibi terör kuruluşlarının yanında yer aldığı da gözleniyor.

“Arî Kardeşler”,  gözünü kırpmadan adam öldürecek kimlikte olanlardan üyeler seçiyordu. 8 cinayetten ve ayrıca 10 ayrı cinayete azmettirmek suçlarıyla yargılanacak olan, örgütün eski lideri Clifford Smith ifadesinde, “Herkes adam öldüremez! Biz, bu işi yapacak gönüllülerden oluşuyoruz” diye üyelik koşullarını açıklıyordu. Psikologlarca “sosyopat” tanımı altında ruh hastası kabul edilen Smith ve yandaşlarına göre, başka ırklar, din ve uluslardan oluşan bir dünyada “av” olmak ya da “yırtıcı hayvan” olmak arasında tercih zorunluluğu bulunuyordu. Smith, “Bu yüzden ikinci yolu seçtiklerini” vurguluyordu. Beyaz Kardeşler cinayetleri bir tür “halk adına infaz” olarak adlandırıyorlardı. Smith’in ifadesinde geçen, “Eğer bir kez sizi öldürmeye karar verdiysek, İsa Peygamber sizi kurtarmaya gelse, nafile!” sözü dikkat çekiyordu. Gözü kanlı bu örgütün Nazi heveslisi gençlere kapı açtığı öteden beri biliniyordu.

FBI’ın sıkı izleme altında tuttuğu kimi internet sitelerinde, Arî-Beyaz Kardeşler’in yandaşlarınca mesaj alışverişi yapıldığı da bilinmekteydi. Bu sitelerde çıkan yazılarda, Türkiye ve Türk halkı da, 1914-15 yıllarında yaşanmış Ermeni göçü ve olaylarıyla ilgili olarak suçlanmakta, “Türklerin Yahudilerle iyi ilişkide olmasına” dikkat çekilmekteydi. Yine internet üzerinde, Aryan ırktan evlilik, dinsel öğütler, silah ve milis eğitimi gibi sayfaların son zamanlarda arttığı gözlenmekteydi. Kentucky’de her yıl yapılan ağır silahlarla desteklenmiş, bazukalı, tank ve uçaksavar mermili milis tatbikatlarının Beyaz Kardeşler üyelerince bir buluşma yeri olduğu açıklanıyordu. California’daki davanın önümüzdeki aylarda kamuoyunu uğraştıran şaşırtıcı ve ürpertici açıklamalarla süreceği tahmin ediliyor.

1125320cookie-checkIrkçı ‘Beyaz Kardeşler’ mahkemede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.