Irkçı partiye yurtdışından da tepki

SVP’nin ırkçı seçim afişlerinin geçen hafta sonu başkent Bern’de yol açtığı kargaşa ve paniğin, dış basına yansıması İsviçrelileri şaşırttı. İki gündür manşetlerini dış basına çeviren İsviçre gazeteleri, SVP’ye ağır eleştiriler yöneltiyorlar. İsviçre’nin alışık olmadığı olumsuz, dış haberlere SVP’nin seçim kampanyasında geri adım atıp atmayacağı merakla bekleniyor…

İsviçre geçen hafta sonu başkent Bern’de aşırı sağcı SVP’nin düzenlediği mitinge, solcu Kara Bok’un (Schwartze Block) miting meydanında alternativ bir gösteri düzenlemesiyle, meydana gelen olayaların şokunu atlatamadı…

Hafta sonuna kadar gazetelerde boy gösteren, SVP afişleri, meydana gelen olaylar üzerine rafa kaldırırken basın manşetlerini, dış ülke basınında birinci sayfaya çıkan İsviçre haberlerine ayırdı.

Tagesanzeiger ve PunktCH gazeteleri, SVP’nin seçimlerden zaverle çıkma ihtimali, “dünyayı telaşlandırdı” başlığı altında okuyucularına duyurdu.

Gazeteci David Schaffner ise, “SVP’nin aşırı sağcı seçim politikası, dünyada imajı dökülen bir İsviçre izlenimi bıraktı” diye yorumladı.

Schaffner şunları yazdı:

“Yakın bir zamana kadar İsviçre; alçakgönüllü insanları, temiz sokakları ve örnek demokrasisiyle tanımlanan bir imaja sahipti. Fakat geçen hafta dış basını okuyanlar, bu memlekette, ağır kritik, politik bir  kültürün İsviçre’yi etkisi altına aldığını fark ettiler. 

Yazar, “New York Times’in”  Pazartesi birinci sayfadan okurlarına duyurduğu haberi örnek gösterdiği makalesinde; “ Şu anda SVP’nin seçim sloganını oluşturan, ‘Kara Koyunlar’ SVP’nin  Fransız Nasional Cephesi Jean-Marie Le Pen’den daha sağcı bir politikaya sahip olduğuna işaret ediyor. Her dört İsviçre’liden biri SVP’nin yabancı düşmanı politikasını destekliyor” dedi.

Schaffner, SVP milletvekili Ulrich Schlüer’e yönellitiği sorular ve yanıtları da şöyle:

– Schaffner, SVP’den dolayı İsviçre yurtdışında sürekli olumsuz anılır oldu. Sizce bir seçim kazanmak tüm bunlara değer mi?
Ulrich Schlüer: “Üzgünüz bu sadece bir kısım medyanın bizi negativ gösterme arzusundan kaynaklı. Dünyada bizim politikamızın haklı olduğuna inananlar da çok.

– Sizde biliyorsunuz, İsviçre ekonomik olarak Turizm ve İhracata bağlı. Politikanız Turizm ve İhracatı etkilemez mi?
– Kesinlikle hayır. Bizim dışımızda hiç bir partinin İsviçre için bir güvenlik politikası yok. Dış basın bizim, güvenlik politikalarımızı yönlendirmek istiyor.

– Başka ülkedeki gazetecilerin bunu yaptığına gerçekten inanıyor musunuz? Sizin sunacağınız hizmetin rakipleri midirler?
– Hayır. Fakat onların bize karşı aptalca bir kampanya güttükleri görülüyor..

– Sizde biliyorsunuz ki, İsviçre’nin kalifiyeli yabancı işçi gücüne ihtiyacı var. Yürüttüğünüz yabancı karşıtlığı politikalar, kalifiyeli işgücünün İsviçre’ye gelmesini etkilemez mi?
– Bütün yabancılar İsviçre’ye, iyi bir maaşa ve iyi bir hayat standardına ve iş hizmetine gelir.

– Sizce İsviçre bugüne kadar, diğer batı ülkelerinden daha mı güvensiz bir ülkeydi?
– Diğer batı ülkeleri daha da kötü, onlar bizim sorunlar tırmanmadan çözdüğümüzü görecekler…

1159490cookie-checkIrkçı partiye yurtdışından da tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.