İsveç’te terör eylemi planlamakla suçlanan IŞİD’li serbest bırakıldı

İsveç’te terör eylemi gerçekleştirme hazırlığı yapmakla suçlanan ve terör örgütlerini finanse etmekten ceza alan bir IŞİD’li serbest bırakıldı.

Geçtiğimiz yılın nisan ayında İsveç polisi Strömstad kentinde bir daireye düzenlediği baskında kimyasal silah imalinde kullanılan ürün ve ekipmanlar ele geçirmiş ve 46 yaşındaki Özbek vatandaşını gözaltına almıştı. Daha sonra operasyonu Stockholm’de sürdüren polis, 5 kişiyi daha terör eylemlerine hazırlık yapma ve IŞİD’i finanse etme suçlamasıyla gözaltına aldı. Bu yılın başlarında Stockholm İlk Mahkemesi, aralarında 46 yaşındaki Özbek’in de bulunduğu 3 kişiyi terör örgütü IŞİD’i finanse etme suçundan cezaya çarptırdı.

MAHKEME 7 YIL HAPİS CEZASI VERDİ
Mahkeme, 46 yaşındaki Özbek vatandaşına IŞİD adına İsveç’te terör eylemi gerçekleştirme hazırlığı yapma suçundan 7 yıl hapis cezası verdi. Savcı ve sanıkların itirazları üzerine dava üst mahkemede görüldü. Mahkeme, 3 sanığın IŞİD’e para göndererek terör örgütünü finanse etme suçu işlediğine kanaat getirerek sanıkları 6 ay ila 4 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.

ÜST MAHKEME KANIT OLMAMASI NEDENİYLE KARARI BOZDU
46 yaşındaki Özbek’e verilen 7 yıl cezasını da terör eylemine hazırlandığını gösteren bir kanıt bulunamadığı gerekçesiyle bozdu. İlk Mahkeme’nin verdiği sınır dışı edilme kararını da kaldırdı. Mahkeme, kararında sanığın satın aldığı ve dairesinde bulundurduğu kimyasal ürün ve ekipmanların suç amacıyla kullanılabileceğini belirmekle birlikte terör eylemini gerçekleştireceğini gösteren kanıt olmadığını değerlendirdi. Bu nedenle de IŞİD adına terör eylemi planlamak suçundan cezalandırılamayacağına hükmetti. Sadece terörü finanse etme suçundan cezaya çarptırdı.

SÄPO SINIR DIŞI ETMEK İÇİN GÖZALTINA ALDI
Mahkeme kararından sonra İsveç Güvenlik Polisi (Säpo), söz konusu kişiyi ülkenin güvenliğine tehdit oluşturduğu gerekçesiyle sınır dışı etmek için gözaltına aldı. Özbek, sınır dışı edilme kararının durdurulması için hükümete başvurdu. Konuyu ele alan İsveç Hükümeti, ülkesine iade edilmesi durumunda tehditle karşılaşabileceği değerlendirmesini yaparak Özbek’in sınır dışı edilme kararını kaldırdı. Karardan sonra Säpo, gözaltında tutuğu Özbek’i serbest bırakmak zorunda kaldı.

SINIR DIŞI EDİLMELERİ KARARLAŞTIRILAN 6 İMAM DA SERBEST BIRAKILDI
İsveç’in güvenliğine tehdit oluşturdukları suçlamasıyla mayıs ayından beri tutuklu bulunan ve haklarında sınır dışı etme kararı verilen 6 IŞİD’lı imam da serbest bırakıldı. İsveç Güvenlik Polisi (Säpo), Göçmen Bürosu, Yüksek Göçmen Mahkemesi ve İsveç Hükümeti, 6 imamın ülke güvenliğine yönelik tehdit oluşturdukları değerlendirmesini yaparak sınır dışı edilmesini kararlaştırdı. Sınır dışı verme kararı veren Yüksek Göçmen Mahkemesi, daha sonra aldığı bir kararla imamların iade edilecekleri ülkelerde güvenlik sorunları bulunduğunu öne sürerek 6 aydan beri tutuklu bulunan 6 imamı serbest bıraktı. Murat KUSEYRİ / EVRENSEL

2348600cookie-checkİsveç’te terör eylemi planlamakla suçlanan IŞİD’li serbest bırakıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.