Johnson, Sinan Cemgil ile akraba çıktı

Johnson’un 1922’de vatan hainliği gerekçesiyle linç edilerek öldürülen babasının dedesi Ali Kemal’in kendisini savunma fırsatı verilmiş olsaydı katledilmemiş olabileceği öne sürülen Karaveli’nin kitabında, Ali Kemal’in dolayısıyla Boris Johnson’un da Nurhak’ta öldürülen devrimci Sinan Cemgil’in yakın akrabası olduğu yer aldı.

Hürriyet’ten Yalçın Bayer’in kitap tanıtım yazısı şöyle:

“Kuvayı Milliye’ye karşı çıkan yazıları nedeniyle 90 yıldır ‘vatan haini’ olarak bilinen gazeteci Ali Kemal, Orhan Karaveli’nin son kitabıyla yeniden gündemde…

Sakallı Celal, Tevfik Fikret ve Haluk Gerçeği, Tanıdığım Nâzım Hikmet gibi kitaplarıyla da tanınan gazeteci Karaveli, “Ülkeye bunca yıldır başka ‘hain’ gelmedi mi? Neden hep ve yalnızca Ali Kemal?” diye soruyor.

Karaveli’ye göre, Kuvayı Milliye’ye ve Mustafa Kemal’e en ağır hakaretlerle karşı çıkan Refik Halit Karay, ‘Filozof’ Rıza Tevfik ve Refii Cevat Ulunay gibi ünlü isimlerin yanı sıra Yunan ve Fransız parasıyla gazete çıkaran ‘Anadolu Basını’nın kimi sivri ve satılmış kalemleri de en az Ali Kemal kadar suçluydular ama unutulup gitmişler ve itibarlı yurttaşlar olarak yaşamlarını ve mesleklerini sürdürmüşlerdi! Atatürk’ü kendi kurduğu Büyük Millet Meclisi’nden uzaklaştırmak için yasa teklifi veren ‘mebusları’ bugün kaç kişi anımsıyordu? Onu, kurtardığı İzmir’in orta yerinde vurup öldürmek için suikast düzenleyenler ‘hain’ değiller miydi? Asılsınlar veya daha hafif cezalarla kurtulmuş olsunlar bugün kaçının ismini biliyoruz?

“Ali Kemal’e gelince…” diye sürdürüyor Karaveli: “…Ordu Kumandanı ‘Sakallı’ Nurettin Paşa, yetkisini aşarak Ankara Hükümeti’ni güç durumda bırakmasa ve Ali Kemal’e kendisini savunma fırsatı verilmiş olsaydı, sanırım ‘150’likler’ arasına katılarak yurtdışına sürülmesiyle yetinilecekti. Çünkü İstiklal Mahkemesi fikir suçu nedeniyle kimseyi ölümle cezalandırılmamıştı!..”

“Ali Kemal. Belki de bir Günah Keçisi” adıyla Doğan Kitap tarafından yayınlanan yapıttan Nurhak Dağları’na askerle girdiği çatışma sırasında öldürülen Sinan Cemgil’in Ali Kemal’le yakın akraba olduğu; Rauf Orbay’ın, talihsiz gazetecinin dul eşi Sabiha Kemal Hanım’la evlenmek istediği ve genç topçu ‘mülazımı’ İsmet Bey’in (İnönü) Mustafa Zeki Paşa’nın kızlarından Saadet Hanım’a talip olduğu gibi hiç bilinmeyen gerçekleri de öğreniyoruz. Bu evlilik gerçekleşseydi İsmet Paşa’mızla Ali Kemal ‘bacanak’ olacaklardı! Çünkü Saadet Hanım, Ali Kemal’le evlenen Sabiha’nın ablasıydı.

Mustafa Kemal’in, benzersiz ve yüce kişiliğini bir kez daha ortaya koyan: “… Kuvayı Milliye’ye inanmayanlar da inananlar kadar haklı idiler…” sözlerini kitabına alan yılların gazetecisi Karaveli kitabının ‘Sunuş’unu şu sözlerle bitiriyor:

“… Mustafa Kemal’in ‘Milli Misak sınırları içinde tam bağımsızlık’ hedefine ulaşmak bir mucizenin gerçekleşmesine bağlıydı ve bu mucizeye inanmayanlar belki de çoğunluktaydılar…”

FOTOĞRAF:
– 68 kuşağının tarihe geçen isimlerinden Sinan Cemgil arkadaşları Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Alpaslan Özdoğan, Deniz Gezmiş ve Cihan Alptekin’le birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nu (THKO) kurdu. Çeşitli eylemlere katılan Sinan, 12 Mart 1971 muhtırasından sonra, arkadaşlarıyla Elbistan yakınındaki Nurhak Dağı’na çıktı. 31 Mayıs 1971’de de askerle çatışmaya girerek vuruldu.
– Orhan Karaveli’nin “Ali Kemal… Belki de bir günah keçisi…” başlıklı kitabında Ali Kemal ile ilgili bilinmeyenleri gün ışığına çıkarıyor…

826150cookie-checkJohnson, Sinan Cemgil ile akraba çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.