Kaçak göçmen affı kafa karıştırıyor

Geçtiğimiz hafta konuyla ilgili basında yer alan haberler Türkiyeli bazı yasadışı göçmenler arasında da umut yaratırken, İngiliz yetkililer iddialara karşı şu anda hükümetin gündeminde herhangi bir affın olmadığını açıkladı.


Aralarında dini liderlerin ve bazı sendikaların bulunduğu bazı çevreler ülkede kesin sayıları bilinmemekle  birlikte 570 bin olarak tahmin edilen yasadışı göçmenler için bir düzenlemeye gidilmesini talep ediyor. Hükümetin resmi politikasının, İngiltere’de yaşayan göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi olmasına rağmen, göçmenlerin sınırdışı edilmelerinin hem kolay olmadığı hem de ekonomik olarak vergi ödeyen halka daha büyük bir külfet olduğu belirtiliyor.


“GEÇMİŞ AFLAR HEP SINIRLIYDI”


Konuyla ilgili olarak gazetemize bir açıklama yapan Göçmenlik hukuku danışmanlarından Mobile Immigration Services yetkilisi Allan Van As, geçmiş dönemde hükümetler tarafından çıkarılan aflara dikkat çekerek, “Af konusu oldukça tartışmalı bir konu. Daha önce yapılan göçmenlik aflarını göz önüne alırsak, bu aflar her zaman belli şartlara sahip olan kaçak göçmenleri kapsamıştır. Hiçbir zaman herkesi kapsayan bir af uygulaması gerçekleşmemiştir. Örneğin daha önce 18 yaş altında çocuklu ve dört yıldan fazladır ülkede yaşayan ilticacıları kapsayan af  uygulaması olmuştu. Ayrıca ülkede on dört yıldan fazla kaçak olarak yaşayanlara yönelik af hala geçerlidir. Bu nedenle göçmenlerin mutlaka bu alanda çalışan ve uzman olan yetkililerden bilgi alması gerekiyor” dedi.


Allan Van As, “İngiltere’de işverenler tarafından bazı sektörlerde belli alanlarda iş gücüne ihtiyaç duyulmasının af gerekçesi olarak gösterildiğini ancak, bunun da ucuz iş gücünü ortadan kaldıracağını vurgulayarak “Bu durumda ucuza çalışan işçiler, yasal olarak çalışan işçilerle aynı haklara sahip olacak. Bu nedenle de bu sorun her açıdan oldukça çelişkilerle dolu bir konu” diye konuştu.


Hükümetten bağımsız olarak hizmet veren Göçmenlik Danışma Servisi  (Immigration Advisory Service) yetkililerinden Keith Best tarafından yapılan açıklamada ise, 2007/2008 yılında uygulamaya başlanacak olan  yeni sınır kontrolü ve ve kimlik kartı uygulamasından önce kaçak göçmenlere yönelik bir af çıkarılmasının gerekli olduğu belirtildi.


Best, “Yeni bir sayfa açılacaksa ülkede kaçak olanlara yönelik bir affın çıkarılması gerekiyor” dedi. Ulaşım ve Taşıma Sendikası (TGWU) adına konuşan Jack Dromey de kaçaklara yönelik mutlaka bir af çıkarılması gerektiğini savunanlardan. Dromey, “ülkede yıllarca kaçak olarak kalan yüzbinlerle göçmene yönelik af çıkarmamak ahlaki değil” dedi.


HÜKÜMET: GÜNDEDE AF YOK


Öte yandan konuyla ilgili olarak olumlu bir açıklama yapmayan hükümet yetkilileri şu anda gündemde bir affın olmadığını söylüyor.


Migrationwatch tarafından yapılan açıklamada ise İngiltere’de kaçak olarak kalan göçmenlerin sayısının 500 bin değil yaklaşık 800 bin olduğunu savunuldu.


Açıklamada göçmenlere yönelik affın var olan sorunu çözmekten çok daha da zor duruma sokacağı savunuldu. Muhafazakar Partisi yetkilileri de şu anda kaçak göçmenlere yönelik bir affın çıkarılmasına karşı duruyor.


TÜRKİYELİ DERNEKLER: AF GEREKLİ


Öte yandan İngiltere’de kaçak olarak yaşayanlar arasında sayıları kesin olarak bilinmese de bazı Türkiyeli göçmenlerin de bulunması Türkiyeli topluma yönelik hizmet veren kurumları da harekete geçirdi.


Halkevi, Day-Mer, Gik-Der gibi bazı kurumlar af konusunda hükümetin adım atması için bazı adımlar atmaya hazırlandıkları ve bu konuda diğer kurumlarla da ortak hareket etmeye hazır oldukları belirtildi. 


Geçen Salı günü Halkevi’nde ilticacıların sorunlarına yönelik olarak  gerçekleşen toplantıda kaçak göçmenlerin sorunları da ele alınarak, afla ilgili bazı çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.


 


 

792160cookie-checkKaçak göçmen affı kafa karıştırıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.