“Kadına Karşı Şiddete Son Günü”

BM, bu geleneğe sahip çıktı ve 25 Kasım’ın uluslararası düzeyde kadına yönelik şiddetle mücadele günü olmasını sağladı. Bu çerçevede, her 25 Kasım’da tüm ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor, kadına yönelik şiddet konusunun tartışılması, gündeme gelmesi sağlanıyor.

Kadına yönelik şiddetle mücadele gününün 25 Kasım olmasının nedeni ise 25 Kasım 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele veren ve öldürülen üç kız kardeşi anmaktı.

İSTATİSTİKLER KORKUTUYOR

– Tüm kadınların yüzde 25’i Fiziksel şiddete uğruyor.
– Şiddete uğrayan kadınların yüzde 75’i eşi tarafından şiddete uğruyor.
– Şiddete uğrayan erkeklerin yüzde 75’i aile dışından gelen şiddete uğruyor.
– Cinayet sonucu ölen kadınların yüzde 40-70 eşi tarafından öldürülüyor.
– Tecavüze uğrayanların yüzde 50 si 18 yaş altında ve bunlardan yüzde10 erkek çocuk gerisi kız çocuk.
– Her 4 kız çocuktan biri cinsel şiddete uğruyor.
– Daha çok 7-9 yaş arası çocuklar cinsel şiddete uğruyor.
– 5-10 yaş arası çocukların yüzde 55’i ensest mağduru.
– 10-16 yaş arası çocukların yüzde 40 ensest mağduru.
– Cinsel saldırganların yüzde 75’i tanıdık biri.
– Ensest olaylarında faillerin yüzde 50’si öz baba ve sırasıyla amcalar enişteler, ağabeyler, dedeler ve dayılar.
– Acil yardım hattını arayan kadınlardan yüzde 57’si fiziksel şiddete, yüzde 46,9’u cinsel şiddete, yüzde 14,6’sı enseste ve yüzde 8,6’sı tecavüze maruz kaldı.
– 1995’te başkent Ankara’daki gecekondularda yaşayan kadınlar arasında yapılan bir araştırma, kadınların yüzde 97’sinin kocalarının saldırısına uğradığını ortaya koydu.
– 1996’da orta ve yüksek gelir gruplarında yer alan ailelerle yapılan bir araştırmada, soruların başlangıcında kadınların yüzde 23’ü kocalarının kendilerine karşı şiddet kullandığını söylemiş, fakat belirli şiddet tipleriyle ilgili sorular sorulduğunda bu oran yüzde 71’e yükseldi.
– Başka bir araştırma, kadınların yüzde 58’inin kocaları, nişanlıları, erkek arkadaşları ve erkek kardeşlerinin yanısıra akrabalar da dahil olmak üzere kocalarının ailesinden de aile içi şiddete maruz kaldığını saptadı.
– Bir grup orta ve üst sınıf kadının yüzde 63,5’unun cinsel tacizin bir türüne maruz kaldığını ortaya koydu.
– Bir araştırmaya göre, şiddet sonucu ölen 40 kadından 34’ü evde öldü, 20’si asıldı ya da zehirlendi, 20’sinde öldürüldüklerine dair kesin belirtiler görüldü ve 10’u da ölmeden önce aile içi şiddete maruz kaldığı.
– Bursa’da halk sağlığı merkezlerinde yapılan bir araştırma, kadınların yüzde 59’unun şiddet kurbanı olduğunu ortaya koydu.
– Mor Çatı’nın 1990 ile 1996 yılları arasında 1.259 kadın arasında yürüttüğü bir araştırma, kadınların yüzde 88,2’sinin bir şiddet ortamında yaşadığını ve yüzde 68’inin kocaları tarafından dövüldüğünü gösterdi.
– Ankara’da yapılan başka bir kadın araştırmasına göre, kadınların yüzde 64’ü kocalarından, yüzde 12’si ayrıldıkları kocalarından, yüzde 8’i birlikte yaşadığı erkeklerden ve yüzde 2’si de kocalarının ailesinden şiddet görmekte. yüzde 60’ı, kocalarının kendilerine tecavüz ettiğini söyledi.

858920cookie-check“Kadına Karşı Şiddete Son Günü”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.