Kadıncık Vadisi’nde HES’e üç ayrı dava!

Mersin’in Tarsus ilçesinde Kadıncık Vadisi Karasu ve Gökharman nehirlerinde inşa edilmesi planlanan Akhan 1. 2 HES Regülatörü ve Barajı projesi üç ayrı dava ile yargıya taşındı. Boğazpınar köylüleri, Mersin Barosu ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Mersin il teşkilatı tarafından Mersin İdare Mahkemesi’nde açılan davada, projeye yönelik verilen ÇED Olumlu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talep ediliyor.

İŞ VAADİYLE İLK HES’E SESSİZ KALAN KÖYLÜLER İKİNCİSİNE DAVA AÇTI

Tarsus’un ünlü doğal güzelliklerinden biri olan Karasu Şelalesi’nin de bulunduğu bölgede 2010 yılında Boğazpınar köyünde bir başka HES projesi inşa edilmişti. Proje aşamasında HES firması tarafından iş vaadiyle ikna edilen köylüler girişime sessiz kalmış, ancak proje tamamlanıp elektrik üretimine başlanınca santralde yalnızca bir bekçinin kaldığını görünce tepki göstermişlerdi. Köylerinde ikinci bir HES projesi istemeyen Boğazpınarlılar, iki yıldır yaptıkları eylem, şenlik ve toplantılarla seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

HES’E KARŞI BARO VE YEŞİLLER DE AYRI DAVALAR AÇTI

İnşaat aşamasına gelen Akhan 1.2 HES Regülatörü ve Barajı’na yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED Olumlu Kararı’nın yürütülmesinin durdurulması istemiyle bakanlığa dava açan Boğazpınar köylüleri projenin iptalini istiyor. Mersin Barosu ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi de aynı projeye karşı iki ayrı dava açtı.

‘ÜRETİM AÇISINDAN VAZGEÇİLMEZ DEĞİL’

HES inşaatının başlamak üzere olduğuna dikkat çekilen ve dava dilekçesinde, davacı müvekkillerin bütün bu faaliyetlerden kabul edilebilecek ölçüler dışında zarar göreceği vurgulanarak, yapılacak santralin Türkiye’de üretilen toplam elektriğin çok küçük bir kısmını üretecek olmasının da bu santralin kamu açısından vazgeçilemez bir faaliyet olmadığını ortaya koyduğuna işaret edildi.

ÇED RAPORU HİÇ BİR SORUNA YANIT VERMİYOR

HES faaliyetinin ciddi çevresel zararlara yol açarak, ekolojik ve turistik değeri yüksek olan bakir bir alanın tam ortasına bindirilmiş bir yük olacağına değinilen dava dilekçesinde, projenin ÇED dosyasının yeterli olmadığı ve ciddi çevresel etkileri olan hususlar hakkında son derece yüzeysel değerlendirmeler içerdiği öne sürülerek, “Raporda çevresel etkiler değerlendirilmiş değildir. Muhtemel etkilerin önlemesi ya da minimuma indirilmesi için her hangi bir önlemden bahsedilmiş ya da taahhüdü verilmiş değildir. Bir su yapısı olan dava konusu projenin ekolojik, ekonomik ve sosyolojik bakımdan hayati önemde etkileri olacak hemen hiçbir soruna verdiği cevap yoktur. Raporun ÇED ve ÇED felsefesi ile hiçbir ilgisi yoktur” görüşüne yer verildi.

PROJE TOPLUM VE ÜLKE ÇIKARINA AYKIRI

Türkiye’nin bir enerji planı ve politikası olmadan Anadolu’nun tüm derelerini hidro enerjiye ayırmasının, bu gün ve gelecek kuşaklar açısından tamiri imkânsız zararlara neden olacağı da ileri sürülen dava dilekçesinde, çevre hukuku mevzuatının yanı sıra sürdürülebilir kalkınma ve ülke ve toplum çıkarlarına aykırı olduğu iddia edilen ‘ÇED Olumlu’ kararının yürütülmesinin durdurulması talep edildi.

HES KARŞITLARINA KARALAMA KAMPANYASI

Davanın ardından sorularımızı yanıtlayan Boğazpınar HES Karşıtı Platform Sözcüsü Ahmet Öztürk, yörede kim olduklarını tam olarak tespit edemedikleri bazı kişilerce yöre halkı üzerinde HES karşıtlarını karalama kampanyası başlatıldığını öne sürerek, bu konuda mücadele eden kişilerin halk nezdinde itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını dile getirdi. Bu konudaki mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Öztürk, Ağustos ayı içerisinde bir dayanışma etkinliği düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Boğazpınar köylüleri eylemde

Boğazpınar köylüleri hes’e karşı dava açtı

Boğazpınar köylüleri sularını kaptırmamak için çoluk çocuk eylem yaptı

Karasu şelalesinin de yer aldığı kadıncık vadisi bölgenin önemli su kaynaklarına ev sahipliği yapıyor

1552250cookie-checkKadıncık Vadisi’nde HES’e üç ayrı dava!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.