Kamerun’da Kral, ABD’de mühendis…

Ekmeğini Amerika’da kazanan Kamerunlu Kral Joseph Ngoupou, yılda 3 ya da 4 kez ülkesine gidip işleri yoluna koyuyor, sonra geri dönüp işbaşı yapıyor.

Majestenin eşi Kraliçe de, Dünya Bankası’nda görevli uzman olarak çalışıyor.

Kökleri 14.Yüzyıla dayanan “Koupa Ngagnou Krallığı”nın bugünkü varisi majesteleri Joseph Ngoupou krallığa devam edebilmek için, Maryland Eyaleti’nde uçak mühendisi olarak görevli olduğu işyerinden yılda 3 ya da 4 kez izin almak zorunda bulunuyor.

Kral Joseph, onu bekleyen görevi için bu sayılı izinlerini, ülkesi Kamerun’da geçiriyor. Karısı Kraliçe Aline Ngoupou da çalışmakta olduğu IMF-Dünya Bankası’ndan izin aldıkça, Kral kocasını yalnız bırakmıyor.

56 yaşındaki Kral Joseph’in Kamerun’da geleneksel bir özerkliğe sahip krallığındaki 5 bin kadar yurttaşı, sorunları çözmesi için dört gözle onu bekliyor. Kral, Cumhuriyet’le yönetilen Kamerun’da özerk haklara sahip kendi kabile-ülkesinin iç sorunlarını şirketinden izinli olduğu zamanlarda gidip çözüyor.

Bu sorunlar arasında aile içi geçimsizlikler, alacak verecek meseleleri, tarla sınırı kavgaları, kişisel küskünlükler, kız alıp verme gibi konular yer alıyor.

Kral ve Kraliçe’nin 22 yaşındaki oğulları Veliaht Antonie da Paris’de gördüğü üniversite eğitiminden fırsat buldukça ata yadigârı krallığa gidip orda vakit geçiriyor.

Eskiden Fransız sömürgesi olan Batı Afrika ülkesi Kamerun, bağımsızlığını aldıktan sonra, kabilesel krallıkların yapısını bozmadan bu krallara dayalı bir Cumhuriyet kurmuştu.

Kamerun son yıllarda Atlas Okyanus’unda bulunan petrol kaynaklarını şimdi değerlendiren Afrika’nın yoksul ülkelerinden biri olarak biliniyor.

 


 

1137430cookie-checkKamerun’da Kral, ABD’de mühendis…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.