Kamil Yavuz Karikatür Atölyesi ve Kitaplığı Kadıköy de…

Karikatür Eğitmeni-Tasarımcı Kamil Yavuz’un açıklaması aynen şöyle:

“Türkiye de karikatür atölyesi orta öğretim okullarında ilk seçmeli ders olarak 1996 yılında başlar. Kişisel karikatür atölyesi ise, Kadıköy de 2006 yılında genç-Yaşlı her yaştan bu işe gönül vermiş mizah severlerle çalışmaya başlamıştır. Okulda veya bireysel atölyeye devam edenler her hafta yeni bir konuyu derinlemesine düşünüp kağıda aktarmaktalar. Son yıllarda gerek okullar ya da bireysel atölyelerin çoğalması karikatürün gelişmesi açısından sevindiricidir.

Atölye öğrencileri ulusal ve uluslar arası yarışmalarda yüzlerce ödül kazandılar. Kamil Yavuz, Karikatür Atölyesi Sloganı: ’’İçinde Mizah Duygusu Olan Herkes, Karikatür Çizebilir…’’

Kamil Yavuz, Karikatür Sanat Atölyesi tekrar eski yerindedir. Geniş karikatür kitaplığı araştırma yapmak isteyenlere ücretsiz olarak hizmet vermekte. Sarayardı Cad. No: 94/A Hasanpaşa-Kadıköy. www.karikatürkitapligi.net www.kamilyavuz.net

Bir iletişim aracı olarak karikatür…

Önce karikatürün eğitime nasıl bir faydası olacağını belirtmek gerekir. Karikatür görsel bir sanat dalıdır. Gençler zaten mizah duygusuna bu yaşlarda eğilimlidirler. En ufak bir olayı bile esprili bir dille duymak veya bunu iletmek hoşlarına gider. Sınıf içinde toplu eğitim alırlarken bir espriyi dahi kaçırmamaya çalışırlar.

Son yıllarda karikatür (Vinyet) eğitim sürecinde bütün dünyadaki ders kitapları içinde sıklıkla görülmektedir. Okuma-Anlama ders kitaplarında karışık grafiklerle öğrencilerin ilgisini çok fazla çekmez. Karikatür bir yazıyı vinyet olarak bile süslerse bu da anlama ve akılda kalma sürecini arttırır. Öğrenci öğrenirken eğlenir, konu işleyişi daha cazip hale gelir. Sınıftaki öğretmen ve idarecilerin de eğitimdeki işi kolay olur.

Sayfalar dolusu yazı yazabilirsiniz, anlatmak istediklerinizi bu yolla da vurgulamak mümkündür. Ancak, bir sayfa çizilen karikatürle de sayfalar dolusu yazıda anlatmak istediğinizi ortaya koyabiliriz. Karikatür de bir iletişim aracıdır. Karikatürü bir iletişim aracı olarak rahatlıkla kullanabildiğimize göre onun konuşma-yazma dilini, görsel anlatım tekniğini iyi kullanmamız gerekecektir. Karikatür, yazısız salt çizgiyle oluşturulunca evrensel bir dil olarak bütün dünya halklarının anlayacağı kıvama gelmektedir.

719530cookie-checkKamil Yavuz Karikatür Atölyesi ve Kitaplığı Kadıköy de…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.