Kanada’da hükümet düştü

Paul Martin hükümeti bir süredir ülkenin güneydoğusundaki, Fransızca konuşulan Qubec bölgesindeki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle zordaydı.

Bu oylama sonucu Martin’in parlamentoda zaten azınlıkta olan hükümetinin ömrü sadece 17 ay oldu.

Güvensizlik önergesini muhalefetteki üç parti birden destekleyince, liberallerin zaten iktidarı sürdürme umudu kalmamıştı. Oylamada da sonuç 171’e 133 oldu.

Başbakan Paul Martin yarın, ülkenin devlet başkanı kabul edilen İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in ülkedeki temsilcisi, Genel Vali Michaelle Jean’ı ziyaret ederek parlamentoyu feshetmesini ve seçm için tarih belirlemesini isteyecek.

Başbakan Martin, kendisini Quebec’te 1990’ların sonunda kamuya ait milyonlarca doların bu bölgeye usülsüz şekilde aktarılması suçlamalarının dışında tutmaya çalışmıştı.

Fakat skandalın, yine Liberal Parti’den olmasına rağmen önceki başbakan Jean Chretien döneminde gerçekleşmiş olmasına ve Martin’in kendisi hakkındaki soruşturmada aklanmasına rağmen, muhalefetin kampanyası karşısında yenilgiye uğradı.

Hükümet son aylarda pek çok kez üst üste güvenoylaması talepleri ile karşılaşıyordu.

Güvensizlik oylaması, iklim değişikliği konusunu görüşen 189 ülkeye ev sahipliği yapan Kanada hükümeti açısından tatsız bir zamanlama da yaratıyor. (BBC)

FOTOĞRAF: Başbakan Paul Martin

1119140cookie-checkKanada’da hükümet düştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.