Kantinlerde sağlıklı yiyecek genelgesi

Milli Eğitim Bakanlığı, okul kantinlerinde öğrenciye sağlıksız yiyecek sunulmasının önüne geçmek için genelge yayımladı. 81 il valiliğine gönderilen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzalı ‘Okul kantinlerinin denetimi ve uyulacak hijyen kuralları’ başlıklı genelgede, öğrencilerde obeziteye neden olabilecek yiyeceklerin satıştan kaldırılması, sebze meyve satışının yapılması istendi.


Milli Eğitim Bakanlığı, yaygın ve örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören 18 milyon öğrenci ve kursiyerin büyük bölümünün beslenme ihtiyacını karşıladığı kantin, büfe, kafeterya, çay ocağı gibi yerlerin taşıması gerektiği gıda güvenliği ve hijyen şartlarını belirledi. Bazı bulaşıcı hastalıklar ile gıda zehirlenmelerinin büyük ölçüde gıda güvenliğine uyulmadan üretilen, satışa sunulan yerlerden kaynaklandığını belirten Bakanlık, sözkonusu yerlerde satışa sunulan ürünlerin yetersiz ve dengesiz beslenme ile obeziteye neden olduğuna dikkat çekti.


BAKAN ÇELİK UYARDI


Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzası ile valiliklere gönderilen 16 Nisan tarihli genelgede Tarım, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları ve bilim adamlarından oluşan komisyonun ‘obezite’ uyarısı anımsatıldı.


Dengesiz beslenmeye ve şişmanlığa neden olabileceği için enerjisi yüksek, besin değeri düşük enerji içecekler, gazlı, kolalı, aromalı içecekler ile kızartma, cipslerin satışının caydırılmasını isteyen Bakan Çelik, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretim izni bulunan süt ayran, yoğurt, meyve- sebze suyu, tane ile meyve ve sebze satışının özendirilmesiyle ilgili okul kantin sözleşmesine birer madde eklenmesi talimatı verdi.


FAST FOOD REKLAM YASAĞI


Yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olacak gıdaların tüketimini özendirecek her türlü reklam, promosyon, tanıtım amaçlı afiş, poster, broşürün okullara asılmasını yasaklayan Bakan Çelik, öğrencinin sağlıklı beslenmesini özendirecek afiş, reklam ve posterlerin kullanılmasını istedi. Bakan Çelik, genelgede, “Kantinlerde hiçbir şekilde yağda kızartma yapılmamalı. Okul önlerinde seyyar yiyecek satışının yapılmasını önleyici önlemler alınmalı” dedi. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen kantinlerin sözleşmesinin ‘insan sağlığını tehlikeye attıkları’ gerekçesiyle feshedilmesi talimatı veren Bakan Çelik, kantinlerde fiyat tarifesinin açık, okunur şekilde asılmasını istedi.


Kantin çalışanlarının yaka kartı takması zorunluluğunu anımsatan Bakan Hüseyin Çelik, çalışanların tırnaklarının kesik ve temiz olması, ellerinde açık kesik ve yara bulunmaması, ürün servis aşamasında eldiven, maske, bone kullanması gerektiğini belirtti.


Vahide YANIK/ ANTALYA, (DHA)

722580cookie-checkKantinlerde sağlıklı yiyecek genelgesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.