‘Kapitalizm iyi işlemiyor’

27 ülkede 29 bin kişiyle görüşülerek yapılan ankete katılanların sadece yüzde 11’i kapitalizmin iyi işlediği görüşünde. Ankete katılanların büyük bölümü, kapitalist sistemin reforma ihtiyacı olduğu ve daha fazla denetim getirilmesi gerektiğine inanıyor.

Birçok gözlemciye göre, Berlin Duvarı’nın yıkılması kapitalizm için ezici bir zafer olarak görülüyordu fakat BBC’nin anketi, yirmi yıl sonra, serbest piyasaya güveninin özellikle son 12 ay içindeki küresel mali ve ekonomik krizin etkisiyle azaldığını gösteriyor.

Anketin yapıldığı ülkelerden sadece ikisinde; ABD ve Pakistan’da, sistemin iyi çalıştığını düşünenlerin oranı yüzde 20’inin üzerinde çıktı.

Tüm ülkeler bazında, ankete katılanların yüzde 23’ü kapitalizmin tıkandığı görüşünde. Bu oran, Fransa’da yüzde 43, Meksika’da yüzde 38, Brezilya’da ise yüzde 35 dolayında olduğu görüldü.

27 ülkeden 22’sinde ankete katılanların çoğu, gelir dağılımının daha adaletli olması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Anket sonuçları, 27 ülkeden 26’sında, halkın daha fazla denetimden yana olduğunu belirtti.

London School of Economics’ten Prof. Robert Wade, anket sonuçlarının şaşırtıcı olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80’i, 1990’dan sonra gelir eşitsizliğinin önemli ölçüde arttığı ülkelerde yaşıyor. Bu ülkelerde birçok kişi ya işşiz ya da işini kaybetme korkusu içinde. Bu insanlar, belli bir zümrenin özellikle finans piyasasındakilerin çok fazla gelir elde ettiğini görüyor. Bu dengesizlik de huzursuzluğa neden oluyor.”

826670cookie-check‘Kapitalizm iyi işlemiyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.