“Karar minareleri değil, İslamı hedef alıyor”

İsviçre’de yapılan bir referandumla, ülkede yeni minare inşasına yasak getirilmesine karar verilmesi İngiltere gazetelerinde geniş yer buldu. Aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi’nin minare karşıtı kampanyasının yankı bulmasıyla birlikte, seçmenlerin yüzde 57’si, dün yapılan referandumda “minarelere hayır” dedi.

Guardian gazetesi, bu kararla birlikte, İsviçre’nin Müslümanlara karşı bu tip bir kısıtlama getiren ilk Avrupa ülkesi olduğunu yazdı. Gazeteye göre, uyum görüntüsünün ardındaki nefretin açığa çıktığı anlardan biri olan bu referandum sonucuyla birlikte, pasifliği, çoğulculuğu ve hoşgörüyü kurucu değerleri arasında gösteren İsviçre enternasyonalizm cilasını bir kenara bırakmış oldu.

Konuyu Guardian’ın yorum sayfalarında tartışan İsviçre doğumlu akademisyen Tarık Ramadan ise, “İsviçreliler, minarelere ya da kulelere karşı oy kullanmadılar; Müslümanlara karşı oy kullandılar” dedi.

Referandum sonuçları açıklanana kadar, pek çok kesimin, “Hayır” oyu beklediklerini yazan Ramadan, sürpriz bir şekilde sonuçlanan referandumla birlikte İsviçre’de, 1893 yılından beri ilk kez bir topluluğa karşı özünde ayrımcı bir önerinin kabul edildiğini belirtti.

Ramadan’a göre, toplam dört minarenin bulunduğu İsviçre’de böylesi bir inisiyatifin başlatılmış olmasının nedeni minarelerden ziyade, Avrupa’daki Müslümanların görünür hale gelmesi.

1225370cookie-check“Karar minareleri değil, İslamı hedef alıyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.