Karl Marx doğum gününde Londra’da anıldı

Marx doğumunun 122’nci yılında  Kuzey Londra Highgate Cemetery’deki mezarı Marxistlerce ziyaret edildi.


Highgate Cemetery’nin sakinleri arasında e romancı George Eliot da bulunuyor. Mezarlık yönetimi; mezarlık girişini ücretli yapmış ve ücretsiz girişi engellemek için de mezarlığın çevresini, demir koruluklarla donatmıştı.


Karl Marx’ın http://karlmarx.biyografi.info/ dan alınan yaşam öyküsünün özeti şöyle:


Komünizmin kurucularından olan Karl Marx, 5 Mayıs 1818’de Almanya’nın Trier kentinde doğdu. Babası avukat Hirschel Marx annesi Henrietta Marx idi. Ailesi Karl henüz bir çocukken Yahudilikten vazgeçip, Protestanlığı seçmiş. Trier’de klasik eğitimini tamamlamış olan Karl Marx daha sonra Bonn Üniversitesinde hukuk okudu ama felsefeye olan ilgisi onu bu disiplinden uzak tuttu ve beş yıl boyunca “aydınların metropolü” Berlin’de yaşadı.


Üstüne iki yıl tekrar Bonn’da Rheinische Zeitung adlı bir gazetenin editörlüğünü yaptı, sonra radikal bir gazete, Franco-German Annals, çıkarabilmek için 1843’te Paris’e gitti.


Paris’e gitmeden önce Jenny Von Westphalen’la evlenmişti. Bir yıl sonra yaşam boyu hem arkadaşı hem ortağı olacak Fredrick Engels’le tanıştı. Engels de çalışmalarını sanayi işçileri hakkında yapmaktaydı. O dönemde ikisi de devrimci gruplara dahildiler. Bu sırada Marx kendini siyasal ekonomi ve Fransız Devrimi tarihini çalışmaya adadı. Paris’te çıkardığı gazetedeki yazılarından itibaren Marx, işçi sınıfının toplumu özgürlüğüne kavuşturacağını savunmuştur. Zaten bu gazeteler Almanya’da derhal yasaklanmışlardı.


1844’te yayınladığı Ekonomi ve Felsefe Yazmaları’nda dışlanma kavramını sunar ve açıklar. 1845’te tehlikeli bir devrimci olduğu için Paris’ten atıldı ve Brüksel’e gitti.1847’de Proudhon’un eserinin eleştirisini yaptığı Yoksulluk Felsefe’sini yayınladı. Yine 1847’de burada Engels’le birlikte Komünist Manifesto’yu hazırladı. Bu manifesto 1848’de Londra’da Komünist Parti Manifestosu olarak, Şubat devriminden hemen önce işçi sendikalarınca benimsendi. Belçika’dan da sürülen Marx, çalışmalarını arka plana itip harekete katılmak üzere bir süre Fransa’ya gitti. Oradan Almanya’nın Cologne kentine giderek Engels’le birlikte Neue Rheinische Zeitung gazetesini çıkarmaya başladılar.


1848 basın özgürlüğü’nden en iyi yararlanan gazete bu oldu. 1849’da hayatının kalanını geçireceği Londra’ya gitti. Gazeteyi çıkarmaya burada bir süre daha devam etti. Aynı zamanda Avrupa politikası editörü olarak New York Tribune gazetesine düzenli olarak yazmaya devam ediyordu, bu iş Amerikan sivil savaşının patlak vermesine kadar sürdü. 2 Aralık darbesi onu Louise Bonaparte’ın 18. Brumaire’ini yazmaya sevk etti.


1859’da siyasal ekonomi çalışmaları ilk meyvesini verdi: Ekonomi Politikası Eleştirilerine Bir Katkı, İlk Bölüm. Bu çalışması yeni bakış açıları getirdi. Nihayet 1967’de Kapital: Bir Ekonomi Politikası Eleştirisi, İlk Bölüm yayınlandı. Hayatını adadığı çalışmaları bu eserde bir araya gelmiştir. Bu güne kadar yapılmış ve bu günden sonra yapılacak tüm sosyalizm çalışmalarının kaynağı ve mücadele edilmesi gerek bir metin olan Kapital, işçi sınıfının siyasal ekonomisinin bilimsel araştırmalar ve bulgularla desteklenmiş halidir.


Sermaye ve emek arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışmadır, işçilerin sanayinin bir parçası olarak sunulması, fazla mesai, kadın ve çocukların emekleri ilk defa bu eserde konu edilmiştir. Marx yıllarca Alman yazarlar arasındaki “en iyi alçak” olarak görüldü. Marx, çalışmalarının yanı sıra işçi hareketlerine katıldı. Uluslararası İşçi Derneği’nin kurucularındandır. Fransa’daki 1871 seçimlerinde hareketinin bozguna uğramasıyla daha da kötüye giden sağlığı, Marx’ın Kapital’in kalan iki bölümünü tamamlamasına engel oldu. Marx ailesinin hayatı kirayı zor ödeyecek şekilde geçti. Jenny ve Karl Marx’ın altı çocuğu vardı. Jenny ve kızları Eleanor, Karl’a çalışmalarında yardım ediyorlardı.


Zaten Karl’da günlerini British Museum’daki kütüphanede çalışarak geçiriyordu. Daha sonra bir öğretmen olmak üzere evden ayrılan Eleanor 1881’de ikisine hasta olan anne ve babasına bakmak için eve döndü ama Karl Marx, 14 Mart 1883’ta 65 yaşında Londra’da öldü.


FOTOĞRAFTA: Marx’ın mezarındaki büstü görüyorsunuz. Büstün altında Marx’ın ünlü sözü “Bütün dünya işçileri birleşiniz” yaldızlı harflerle yazılı.


 



 

780460cookie-checkKarl Marx doğum gününde Londra’da anıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.