Karl Marx’ın mezarına ikinci kez saldırıya tepki

Karl Marx’ın Kuzey Londra Highgate Mezarlığı’ndaki anıt mezarı iki haftada ikinci kez saldırıya uğraması EMEP ve DAY MER ile Britanya Komünist Partisi ve gençlik örgütü Britanya Komünist Gençlik Ligi tarafından mezarlıkta protesto edildi.

İki hafta önce saldırıda anıt mezardaki mermer yazı hasar görmüştü. Bu kez de saldırganlar kırmızı boyayla anıtın üzerine “Soykırımın mimarı”, “Nefret doktrini” ve “Açlığın ideolojisi” yazdılar.

Karl Marx’ın mezarındaki eyleme katılan protestocular, slogan atarak anıt mezara çiçek bıraktılar. Protestocular arasında Marxist kuramcı Aydın Çubukçu ve 68 kuşağı gençlik önderlerinden Mustafa Yalçıner de yer aldı.

DAY MER Yönetim Kurulu ve EMEP üyesi Arif Bektaş yaptığı konuşmada yapılan saldırıyı ağır bir dille kınayarak, “Saldırı Marxisizme yapılmıştır. Bu saldırı yeni değil Karl Marx’ın yaşadığı dönemden bu yana süregelmektedir. Saldırganlar şunu bilmelidir ki, korkunun ecele faydası yoktur, zafer eninde sonunda Karl Marx’ın geliştirdiği bilimsel sosyalizmin olacaktır” dedi.

EMEP ve Türkçe ve Kürtçe konuşan toplum olarak bu tür saldırıları hoşgörüyle karşılanmayacağını vurgulayan Bektaş, girişlerden ücret alan mezarlık yönetimini de sorumsuz davranmakla suçladı.

Britanya Komünist Gençlik Ligi’nden konuşan genç de saldırıyı aptalca bulduğunu belirterek, “Bu saldırılar ırkçı ve faşistler tarafından yapıldı. Saldırıdaki hasar gören mermer yenilebilir, üzerindeki boya silinebilir fakat Marxism karşısında faşizm ve kapitalizmin ölümü engellenemeyecektir” dedi.

Britanya Komünist Partisi’nden konuşan yetkili de mezarlıkta korumasız ve halka açık bir anıta saldırılmasını” hastalıklı bir düşence” olarak niteleyerek, “1883’de bu mezarlığa gömülen Karl Marx’a ve Marxizme saldırı yeni değil. Saldırıyorlar çünkü krizdeki kapitalizm Karl Marx’tan ve onun işçi sınıfını özgürleştirici düşüncelerinden korkuyorlar. Saldırıya karşı tepki gösteren EMEP ve DAY MER’li yoldaşlara da teşekkür ederiz” diye konuştu.

Arif Bektaş (en sağda) konuşurken
2273480cookie-checkKarl Marx’ın mezarına ikinci kez saldırıya tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.