Kaş’taki kaçak binalar yıkılıyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Korona virüs salgını döneminde mantar gibi çoğalan Kaş ve çevresindeki kaçak yapıların yıkımı sürüyor. Kalkan sırtlarında deniz gören yamaçlarda inşa edilen apartman büyüklüğündeki binalar yıkıldı…

Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden biri olan Antalya’nın Kaş ilçesinde mantar gibi çoğalan kaçak yapıların yıkımı sürüyor. Bu kapsamda Bezirgân Mahallesi’nin denize bakan yamaçlarındaki kaçak binalar iş makinesiyle yıkıldı. İmar affı düzenlemesinin bile kaçak yapılaşmaya yeterli olmadığı bölgede, 31 Aralık 2017’den sonra yüzlerce kaçak bina yapıldı. Korona virüs salgını döneminde iyice artan kaçak yapılaşma, Kaş ilçe merkezi ile Kalkan, Bezirgân, Yeşilköy, Patara ve İslamlar mahallelerinde yoğunlaşıyor. Antalya Valisi Münir Karaloğlu geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, kentte en fazla kaçak yapının Kaş’ta olduğunu belirterek bazı belediyelerin yıkımlar konusunda gönüllü davranmadığını dile getirmişti.

NE KORUNAN ALAN NE DE ZEYTİNLİK TANIMADILAR

Antalya’nın Kaş ilçesinde uzun süredir gündemden düşmeyen kaçak yapılaşma dağı taşı betona boğdu. İlçe genelinde çoğunluğu deniz gören engebeli arazilerde inşa edilen kaçak binaları yapanlar, ne korunan alan dinliyor ne de tarım arazisi ve zeytinlik.

İMAR AFFI KAŞ’TAKİ KAÇAK YAPILAŞMAYA ÇÖZÜM OLMADI

2017’de çıkarılan imar affı düzenlemesi ile bu tarihten önce inşa edilen ve yapı kayıt belgesi bulunmayan kaçak binalar kayıt altına alınmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar affına ilişkin başvuru süresini iki kez uzatarak 31 Aralık 2019’a kadar çekti. Ancak Kaş bölgesindeki kaçak yapılaşma öyle hızlı ilerledi ki, bakanlık bile bu hıza yetişemedi. İmar affının kapsadığı tarihten sonra inşa edilen kaçak binalar, düzenlemenin bu bölgede bir çözüm getirmediğini ortaya koydu.

VALİ KARALOĞLU ‘EN ÇOK KAÇAK YAPI KAŞ’TA AÇIKLAMASI YAPMIŞTI

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, geçtiğimiz hafta yaptığı değerlendirmede kent genelinde en fazla kaçak yapılaşmanın Kaş’ta olduğunu belirterek, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve bakanlık müfettişleri tüm sahilleri teker teker gezdiler. ÖÇK ve sit alanlarındaki kaçak yapılar tespit edildi. Şu anda en çok kaçak yapı olan ilçemiz de Kaş ilçemizdir. Maalesef. En çok korumamız gereken, gözümüz gibi bakmamız gereken yer Kaş ama maalesef şu anda 31 Aralık 2017’den sonra 260 küsur tespitli olan kaçak yapı var. Belki hala tespit edemediklerimiz de var mıdır? Olabilir. Çalışıyoruz. İş bitmiş değil” ifadelerini kullanmıştı.

KAÇAK YAPILARIN YIKIMINA GEÇTİĞİMİZ AY BAŞLANDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin bölgede yaptığı incelemelerin ardından tespit edilen kaçak yapıların yıkımına geçtiğimiz ay başlanmıştı. Kaş’ın Gelemiş (Patara) Mahallesi Yalı Mevkii’nde yapılan kaçak yapılardan bazıları bu kapsamda yıkılmıştı.

KALKAN SIRTLARINDAKİ APARTMAN GİBİ KAÇAK BİNALAR YIKILDI

Son aylarda en çok tepki çeken kaçak yapılar ise Kalkan sırtlarında, Bezirgân Mahallesi sınırlarında inşaatı süren yapılardı. Bezirgân Kördere Mevkii’nde inşa edilen 4 katlı kaçak yapılar önceki gün iş makineleriyle yıkıldı. Jandarma yıkım sırasında bölgede güvenlik önlemi alırken, bölgedeki kaçak yapıların yıkımına önümüzdeki günlerde de devam edileceği öğrenildi.

2423830cookie-checkKaş’taki kaçak binalar yıkılıyor!
Önceki haberTürkiye ve ABD, Libya’da ortak çalışma grubu kuruyor
Sonraki haberMerkel‘den Çin’deki yabancı şirketlerine eşit muamele talebi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.