Kaçtı denilen imama, ülkeye giriş yasağı

Teröre karşı önlemler arasında yer alan ‘sınırdışı’ sivil toplum örgütlerince insan hakları ve düşünce özgürlüğüne darbe olarak yorumlanıyor.


İngiltere’nin terörü ve canlı bombaları öven radikal imamlara karşı başlattığı operasyon çerçevesinde, Usame bin Ladin’in Avrupa’daki büyükelçisi olarak tanınan Ürdünlü imam Ebu Katada ile birlikte 9 kişi sınırdışı ediliyor. İngiltere’nin terörle mücadelede sertleşmesi üzerine ülkeden kaçan Suriye asıllı imam Ömer Bekri Muhammed de Lübnan’da gözaltına alındı.


İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Bekri Muhammed’in ülkeye dönüşünü yasakladığını açıkladı.


Bakanlık sözcüsü, “Ömer Bekri Muhammed’in kamuya yararlı bir insan olduğunu düşünmediklerini” söyledi.   


Londra’da 7 Temmuz’da düzenlenen terörist saldırılardan sonra sarf ettiği sözler yüzünden İngiltere’de vatan hainliği suçlamasıyla karşı karşıya kalabilecek Bekri Muhammed, hafta sonunda gittiği Lübnan’da dün gözaltına alınmıştı. İngiltere’ye dönmeyi planladığını söyleyen Bekri Muhammed’in neden gözaltına alındığı açıklanmamıştı.


SINIRDIŞI BAŞLIYOR


Londra’nın iki kez terör hedefi olmasının ardından, terör eylemlerini ve canlı bombaları öven, teşvik eden kişilerin, ‘vatan haini’ suçlamasıyla sınır dışı edilmelerini de içeren bir dizi karar alan İngiliz Hükümeti bu kararları hızlı bir şekilde uygulamaya başladı. İngiliz polisi dün, ulusal güvenliğe tehdit oluşturdukları gerekçesiyle 10 yabancı uyrukluyu gözaltına aldı.


Gözaltına alınanlar arasında, İspanya Başsavcısı’nın, 11 Eylül saldırıların mimarlarından olmakla suçladığı Filistin asıllı Ürdünlü imam Ebu Katada da bulunuyor.


İçişleri Bakanı Charles Clarke, Ebu Katada dışında isimleri açıklanmayan bu kişilerin varlıklarının kamuya zarar verici olduğunu söyledi. Göçmenlik bürosu yetkililerince gözaltında tutulan bu kişilerin sınır dışı edilmesinin planlandığını belirten Clarke, aylarca süren diplomatik çalışmalar sonucunda, sınır dışı edilecekleri ülkelerden, bu kişilerin işkence görmeyeceğine dair gerekli güvenceyi alabildiklerini ifade etti. Bu konuda önceki gün Ürdün ile anlaşmaya varan İngiltere’nin, Cezayir, Tunus ve Mısır ile görüşmeleri sürüyor.


FOTOĞRAF: Vatan hainliğinden yargılanması beklenirken kaçan imam Ömer Bekri Muhammed

783060cookie-checkKaçtı denilen imama, ülkeye giriş yasağı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.