Katolik dünya yasta

26 yılda 129 ülkeyi ziyaret ettiği için ‘Tanrı’nın atleti’ diye anılan Katolik dünyasının ruhani lideri 84 yaşındaki Papa John Paul öldü. Vatikan, Papa’nın TSİ 22.37’de hayata gözlerini yumduğunu belirtti. İtalya’da özel yayın yapan televizyonlar, izleyicileri 1 dakikalık duaya çağırdı.

DOĞDUĞU ŞEHİRDE YAS

Papa 2. Jean Paul’ün dünyaya geldiği Polonya’nın Krakov kentine 50 kilometre uzaklıktaki Wadowice’de halk yas tutuyor.

Wadowice’de Papa’nın kutsandığı kilisede düzenlenen özel ayinin sonunda ölüm haberini alan Polonyalılar dizlerinin üzerlerine çökerek yas tutmaya başladılar.

Vatikan’dan Papa’nın öldüğünün açıklanmasından sonra kilisenin çanları çalmaya başladı.

PAPA II. JEAN PAUL?

Papa II. Jean Paul, 1978 Ekim’de bir kardinaller heyeti tarafından bu göreve getirildi. 58 yaşında papa olan Jean Paul, 20’inci yüzyılda bu görevi alan en genç din adamı oldu. ABD Başkanı Nixon ile birlikte soğuk savaşta komünizme karşı mücadelede önemli roller üstlendi. Polonya’yı ziyaret ederek halkın sistemi değiştirmesinde manevi gücü oldu.

Papa, anti kominist cephede önemli bir işlevi olmasına karşın 1981 yılının Mayıs’ında Vatikan’da faşist Mehmet Ali Ağca’nın tetikçisi olduğu suikasta uğradı. Haftalarca yoğun bakımda kalan Papa, sağlığına kavuştuğunda Ağca’yı hapisanede ziyaret edip, onu bağışladığını söyledi.

Kilisede 60’lardaki reformların devamını bekleyen liberal çevreler, onun döneminde büyük hayalkırıklığına uğradı. Kürtaja kesinlikle karşı çıkarak, her insanın ana rahmine düştüğü andan başlayarak, yaşama hakkına sahip olduğunu söyledi. Aynı şekilde doğum kontrolü, kadın papazlar ve kilisenin öğretilerine muhalefet eden Katolik dinbilimciler karşısında yer aldı. Son yıllardaki sağlık problemlerine rağmen, Vatikan tarihinin en yoğun dış gezi programı yapan din adamı oldu.

1102440cookie-checkKatolik dünya yasta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.