Kazdağları’nda maden protestosu

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen protesto eyleminde, Kazdağları ve çevresindeki belediyeler olarak altın madeni arama çalışmalarıyla ilgili duyarlılıklarını, aldıkları meclis kararlarıyla dile getirdiklerini bildirdi.


Ayrıca belediyeler birliğini kurup, Kazdağları’ndaki altın madeni arama çalışmalarıyla ilgili duyarlı vatandaşların katkılarıyla çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Gökhan, şöyle konuştu:


“İşi başka yöne çevirmeye yönelik çabalar olduğunu görmekteyiz. Kazdağları’nda altına arama çalışmalarında, siyanür kullanılmadığına yönelik görüşler olduğunu duymaktayız. Bunlar olduğu gibi yanlıştır. Arama çalışmasında kullanılmayan siyanür, çıkarma sırasında mutlaka kullanılacaktır. İşte bu, bizim sonumuz olacaktır.


Belediye başkanları olarak, temsil ettiğimiz insanların gelecekleriyle ilgili duyarlılık göstermekteyiz. Kazdağları’nda Çanakkale’nin ekonomisini ilgilendiren tarımsal etkinlikler yapılmaktadır. Altın madeni arama çalışmaları, tarım ve hayvancılığı etkileyen bir tehlikedir. Hava kirliliği, oksijen, içme suları hepsi tehlike altındadır. Ne için? Belli miktarda altın çıkarmak için. Oradan çıkacak altın, burada yaşayan insanlar için hiçbir şey ifade etmemektedir.”


Kazdağları ve Madra Dağı Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant ise Kazdağları’nın kuzeyinde, Çanakkale, Çan, Bayramiç ve çevresinde 60, Kazdağları’nın güneyinde ve Madra Dağı’nda 50 firmaya ruhsat dağıtıldığını savundu.


Çanakkale ve Edremit Körfezi’nin turizmde Türkiye’nin geleceği olduğunu belirten Nalbant, yer altında madenlerden çok daha değerli 400’ü aşkın antik kent ve tümülüs ile deniz turizminin yanı sıra termal turizm, sağlık turizmi ve eko turizm olanaklarının yer aldığını ifade etti.


5177 sayılı Maden Yasası iptali başvurusunun Anayasa Mahkemesi’nde 3,5 yıldır beklediğini anlatan Nalbant, bu yasanın “yüce mahkemede” bir an önce görüşülmesini, yürütmenin durdurulmasını ve iptalini beklediklerini dile getirdi.


Nalbant, bu yasa yerine ülke çıkarlarına uygun, yer üstü ve yer altı dengesini gözeten, çevreci ve doğal zenginliği koruyacak bir madenciliğe izin veren, vatandaşların görüşlerini dikkate alan çağdaş ve ulusal bir maden yasası yapılması gerektiğini savundu.


Eyleme, Kazdağları çevresindeki belediyelerin başkanları, sivil toplum kuruluşları ile derneklerin temsilcileri katıldı.


Bayramiç’te düzenlenen protesto eylemine katılanlar, ilçe girişinden Yıldırım Akbulut Meydanı’na kadar, slogan atarak yürüdü.


Bayramiç Çevre Hareketi Sözcüsü Eyüp Gündüz, yaptığı konuşmada, Çanakkale ve Balıkesir’in, Biga Yarımadası ile Edremit Körfezi diye anılan doğal, tarihsel ve kültürel zenginlikleriyle eşsiz güzelliklere sahip iller olduğunu söyledi.


Gündüz, yörede bir süredir, başta altın ve gümüş olmak üzere maden aramalarıyla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Yöre halkı, çok uluslu altın tekellerine ve yerli işbirlikçilerinin doymak bilmez hırsları için ülkemizin çevresel felaketlere sürüklenmesine yol açacak maden yasasına müsaade etmeyecektir” dedi.


Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer ise bölge halkının meyvecilik, hayvancılık ve tarım yaparak geçindiğine işaret ederek, “Kazdağları, dünyanın ikinci büyüklükteki oksijen üretim merkezidir. Doğal ve tarihi güzellikleriyle eşsiz endemik bitki örtüsüne sahip Kazdağları’nı, çok uluslu sermaye tekelleri ve onun yerli işbirlikçilerine talan ettirmek isteyenlere karşı mücadelemiz sürecek” diye konuştu.


Eyleme, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.


FOTOĞRAF: Geçen yılki protestodardır…

1054100cookie-checkKazdağları’nda maden protestosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.