Küba’yla dayanışma haftası

Türkiye’deki Küba dostları bu yıl 20 -26 Mart tarihleri  arasında gerçekleştirilecek Küba Haftası’nı çeşitli etkinliklerle kutlayacak.


Küba Halklar ile Dayanışma Enstitüsü (ICAP), Küba Komünist Partisi’nden (KKP) konukları ağırlayacak olan Küba Dostluk Derneği’nin http://www.kubadostluk.org/ adresindeki sitesinde şöyle denildi:


“Düzenleyeceğimiz bir dizi etkinlikte Küba’nın başarısını, Küba ve Latin Amerika halkları arasındaki dayanışmanın temellerini ortaya koyacağız. ABD ablukası ve AB’nin yaptırımları karşısında Küba’nın mücadelesini, direncini ülkemize taşıyacağız. ABD’de haksız yere tutsak edilen 5 Kübalı yurtsevere desteğimizi ileteceğiz. Tüm bunlarla, Fidel Castro’nun liderliğinde yükselen Küba devrimine duyduğumuz saygıyı Kübalı dostlarımızla paylaşacağız.”


“Küba, günümüzde savaşların ve yoksulluğun belirleyiciliğine, ‘iyi gidiyoruz’ diyerek meydan okuyor. Küba emperyalizme, sömürüye boyun eğmeden de yaşanılabileceğini, eşit ve adil bir toplumun yaratılabileceğini ortaya koyuyor” diyen Küba Dostluk Derneği açıklamasını şöyle sürdürdü:


“Küba, ABD ablukasına rağmen ‘iyi gidiyor’. Küba’da yaşamı emperyalist tekeller, piyasalar belirlemiyor. Küba’da yaşam insani değerler üzerinden yükseliyor. Küba halkı geleceğe güvenle bakıyor, işsizliği, açlığı, çürümüşlüğü, umutsuzluğu alt ediyor. Dostlar, Küba ‘iyi gidiyoruz’, diyor! Küba, biz, direndik, başardık, ve mücadeleye daha güçlü devam ediyoruz, diyor. Küba, ABD’ye direnen Latin Amerika halkları ile birlikte yolumuza devam edeceğiz diyor. Latin Amerika halkları bugün Küba ile birlikte bu çağrıya katılıyor. Venezüella’da, Bolivya’da yükselen sesler Latin Amerika’nın ABD’nin emperyalist projelerini uyguladığı bir arka bahçe olmayacağını duyuruyor. Latin Amerika halkları ’emperyalizmle mücadele ederken aslında kendimize ait bir gelecek yaratabilmenin mücadelesini yürütüyoruz, yoksullukla mücadele ediyoruz, ülkelerimizin kaynaklarını halklarımızın refahı için kullanıyoruz’ diyorlar.”
 
ETKİNLİKLER
 
Etkinlikler arasında hafta boyunca Küba Film Enstitüsü tarafından hazırlanan iki önemli belgesel izlenilebilecek. Belgesellerin konusu Kübalı doktorların Latin Amerika ve Afrika ülkelerinde gerçekleştirdikleri gönüllü hizmet ve  Fidel’in Küba devrimindeki rolünü anlatıyor. Ayrıca Kübalı 5 yurtsever ile ilgili  1998’den 2003’e değin  gelişmeleri aktaran belgesel ise özellikle Miami’de Küba karşıtı yürütülen faaliyetleri anlatıyor.


Bu yılki serginin adı ise “Küba devrimi dünyaya ışık tutuyor”. Küba’nın günlük yaşamında ve de mücadele geleneğinde önemli bir yer tutan mizaha da odaklanılarak Kübalı karikatüristlerin ABD emperyalizmine ve de Irak işgaline bakışını özetleyen çizgilere yer verilecek. Bu sergiye emperyalizmin tasarımlarına karşı geleceğini tasarla çağrısına katılan Türkiye’den karikatüristler de yer alacaklar. Karikatürün yanısıra Küba devrimine fotoğrafları ile tanıklık eden Liborio Noval’ın fotoğrafları ile Küba devrim afişleri de serginin diğer bölümlerini oluşturacak.
 
26 Mart Pazar günü Küba ve Latin Amerika halkları ile dayanışma gecesi ile etkinlikler noktalanacak. Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan dayanışma gecesinde Kübalı trova müzisyeni Manuel Argudin ile birlikte Ayşe Tütüncü piyano perküsyon grubu, Taner Öngür, Renan Bilek Küba ve Latin Amerika ile dayanışma için söyleyecekler.
  
AYRINTILI BİLGİ İÇİN:


“JOSÉ MARTİ” KÜBA DOSTLUK DERNEĞİ
ASOCIACION DE AMISTAD CON CUBA “JOSÉ MARTI”
Genel Merkez:
Karanfil sk.34/16  Kızılay/Ankara
Tel: 0 312 418 84 99
Email: [email protected]
Istanbul Şubesi:
Asmalımescit, Sofyalı Sok., Paşa İşhanı, No:4, Kat:1,  Beyoğlu/İstanbul
Tel: (212) 244 35 09   Fax:(212) 245 89 10
Email: [email protected]


Etkinlik Programı için lütfen tıklayınız

1029020cookie-checkKüba’yla dayanışma haftası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.