Kıbrıs müzakereleri konusunda hükümete uyarı

“Türkiye’nin garantörlüğüne ihtiyaç duyulup duyulmayacağı yönündeki bir soruyu yanıtlayan CTP Başkanı ve KKTC eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer, bunun müzakere masasında ele alınması gereken bir konu olduğunu belirtti”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Başkanı Ferdi Sabit Soyer, Rum komünist partisi AKEL yetkilileriyle güzel bir görüşme yaptıklarını vurgulayarak ortak vatanı birleştirme zamanının geldiği görüşünü dile getirdi.

***

KKTC’deki birkaç yıllık iktidarında ülke ekonomisini ve toplumsal yaşamı yangın yerine çeviren ve son seçimde halkın özgür iradesiyle iktidardan uzaklaştırılan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden bir heyet, enosisçilikten hala vazgeçmeyen Rum komünist partisi AKEL’i ziyaret etmiş ve Kıbrıs sorununda gelinen aşama hakkında görüş alışverişinde bulunmuşlar. Bu arada, iki partinin eski başkanları olan iki tarafın devlet başkanlarının yürüttüğü ve KKTC Cumhurbaşkanı’nın özel temsilcisinin de bir CTP milletvekili olduğu müzakere sürecine verilen ortak desteğin süreceği mesajını kamuoyuna açıklanmış.

KKTC devlet televizyonu BRT internet sitesinden aldığımız bilgiye göre (http://www.brtk.cc/index.php/lang/tr/cat/2/news/52744), CTP Başkanı Ferdi Sabit Soyer ile AKEL Genel Sekreteri Kiprianu başkanlığındaki iki parti heyetinin görüşmesi sonrasında basına ortak bir açıklamada bulunulmuş. İki toplumlu bir federasyon için çalışacaklarını kaydeden AKEL Genel Sekreteri Kiprianu, tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası kimliği olan birleşik bir devlet hedeflediklerini açıklamış ve bundan böyle CTP ile daha yoğun bir çalışma içine girileceğini ilan etmiş. Ne Mutlu CTPlilere !

Cumhuriyetçi Türk Partisi Başkanı Ferdi Sabit Soyer, AKEL yetkilileriyle güzel bir görüşme yaptıklarını vurgulamış ve ortak vatanı birleştirme zamanının geldiği görüşünü dile getirmiş. Soyer, Ortak Vatan’dan söz ediyor. Ortak Vatan’ı birleştirecekmiş. Duyduk duymadık demeyin, Rumlarla kurulacak bir devlet, Soyer ve CTP için Ortak Vatan’mış. AK Parti Hükümeti yetkilileri de bunu duysunlar, düne kadar destek oldukları CTP’nin Başkanı’nın ortak vatanı, Rumlarla birlikte kurulacak bir devletmiş. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve özellikle TBMM Başkanı Köksal Toptan bunu duyunca çok sevinecek midir, şaşıracak mıdır bilemiyorum. Allah, CTP’yi başımızdan aldı götürdü, çok şükür, diye sevinmeleri söz konusu olabilir.

CTP Genel Başkanı Soyer’e bir soru sorulmuş ve bakın nasıl bir yanıt vermiş : “Türkiye’nin garantörlüğüne ihtiyaç duyulup duyulmayacağı yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Soyer, bunun müzakere masasında ele alınması gereken bir konu olduğunu belirterek, önemli olan noktanın ortak bir çözüme ulaşmak olacağını söyledi” (http://www.brtk.cc/index.php/lang/tr/cat/2/news/52744). İnanılmaz bir itiraf Değerli Okuyucular. İnanmazsanız bir daha okuyunuz.

CTP Başkanı, Kıbrıs müzakerelerinde varılacak bir anlaşmada Anavatan Türkiye’nin garantörlüğü konusunun masada Rumlarla konuşulacak bir konu olduğunu söylemektedir. CTP milletvekili Özdil Nami, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi olarak müzakerelerde ülkemizi temsil ediyor. Aynı şahıs, Kırmızı Çizgilerimiz yok, her şeyi görüşürüz diyor. Tıpkı Başkanı Soyer’in söylediği gibi. Al birini, vur ötekine!

Kıbrıs Türklerinin gerçek iradesi son seçimlerde tecelli etti. Uzun yıllar Başbakanlık yapan Dr. Derviş Eroğlu liderliğindeki UBP tek başına Hükümet oldu. UBP’ye düşen görev, Özdil Nami ve CTP Başkanı Soyer’in görüşlerini reddetmek ve Özdil Nami’nin KKTC adına görüşmelerde yer almamasını sağlamaktır. Bunu yapmazsa, bu günaha ortak olacaktır.

Bence, gelişmeler öyle gösteriyor ki, Türkiye’de AK Parti Hükümeti de direkten döndü. CTP’nin bu AKEL’ci mentalitesi, AK Parti’yi de çok zor duruma düşürecekti. Bugün CTP yandaşı sendikalar Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliğini bir müşavir ataması nedeniyle protesto ediyorlar, CTP Lefkoşa Türk Belediye Meclisi üyeleri Lefkoşa’ya Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ismi verilecek ve kaynağı Türkiye Cumhurbaşkanlığınca karşılanacak camiye karşı çıkıyorlar. AK Parti Hükümeti, bu mentaliteye en ufak bir destek verdiyse, çoktan pişman olmuştur. Ben, pişman olduğuna kesinlikle eminim.

Türkiye’nin garantörlüğünü tartışmaya açan, Rumlarla masaya yatıran bir CTP Başkanı, garantörlük dâhil hiçbir kırmızı çizgisi olmadığını açıklayan Cumhurbaşkanı özel temsilcisi CTP milletvekili ve CTP milletvekili özel temsilcisi ile görüşmeleri yürüten bir Cumhurbaşkanı. Buradan, AK Parti Hükümetine açık çağrı yapıyorum: CTP mentalitesi ile yapacağınız en ufak bir işbirliği, sizi öyle içinden çıkılmaz noktalara sürükler ki, yapılmasını asla istemeyeceğiniz eylemlerin sonuçlarını sizin üzerinize yıkarlar. Zaten öyle de oluyor. Burada CTP, bizi AK Parti destekliyor, Rumlarla işbirliğini AK Parti istiyor nutukları çekerken, Anavatan kökenli Kıbrıs Türkleri AK Parti’den bunun doğru olmadığı yönünde açık beyanat bekliyorlar. Bu tepkinin Türkiye’ye yansımaları da çok zaman almaz. Benden uyarması.

________________

Doç. Dr.

670660cookie-checkKıbrıs müzakereleri konusunda hükümete uyarı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.