Kıbrıs Çok Uluslu Gençlik Kampı, YDÜ’deydi

KAYAD’ın organizasyonunda, UNOPS ve UNDP’in desteklediği, Türkiye’den , Yunanistandan 7, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk kesiminden 12’şer öğrenci ve idareciler ile birlikte 50 kişilik bir grup Yakın Doğu Üniversitesi’ni ziyaret etti.


Ziyarete KAYAD kurucusu ve başkanı Meral Akıncı, Amerikan asıllı Yunanlı Beth Athonisiades ile aralarında Yunanlı ve Kıbrıslı Rum kamp liderlerinin yanısıra Türk kamp liderleri; Hakan Atamtürk, Osman Emiroğlu, Mehmet Günkut, Simge Kahvecioğlu ve Tuğçe Kurtiş’inde bulunduğu yönetici kadro ile birlikte, dört toplumun, aralarında Oxford, Yale gibi çok önlü üniversitelerinin de yer aldığı dünyanın çeşitli ülkelerindeki üniversitelerde lisans ve yüksek lisans eğitimi yapan gençler katıldı.


YDÜ’ye gerçekleştirilen ziyaret sırasında, konuklar YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş tarafından karşılandı. Daha sonra YDÜ-Lacivert salonda katılımcılara YDÜ ile ilgili broşür dağıtıldı. Burada ziyaretçilere Profesör Gökçekuş tarafından Üniversitenin kuruluş aşamasından itibaren geçirdiği gelişim aşamaları ayrıntılı olarak anlatıldı. Üniversitenin düzenlemiş olduğu uluslararası etkinlikler ile sosyal ve kültürel faaliyetler hakkında bilgi sunmanın yanında ileriye dönük gerçekleştirilmesi düşünülen projeler hakkında bilgi sunuldu. Profesör Gökçekuş İngilizce dille eğitim yapan YDÜ’de bugüne değin gerçekleştirilen uluslararası konferansların kendilerini dünya ile yakınlaştırdığım sadece üniversite olarak değil ülke olarak da bunun yararını gördüklerini vurguladı.


Profesör Gökçekuş;  Barış için, uzlaşma için; su, deprem, çevre, eğitim gibi ortak konuların uluslararası anlamda masaya yatırılarak irdelenmeye çalışılmasının tüm dünya halkları arasında kaynaşmaya en büyük imkanı sağladığını vurguladı. Tüm ziyaretçilerin anlatılanları büyük bir ilgi ile dinlediklerini vurgulayan Profesör Gökçekuş; “sunumunun ardından en çok soru Yunanlı ziyaretçilerden geldi” dedi.


Özellikle üniversitenin sunduğu burs olanakları, verilen diplomaların uluslararası geçerliliği, mezunların dünyanın en gelişmiş Üniversitelerinde yüksek lisans doktora yapmaya olanak vermesi; öğretim üyelerinin 20’yi aşkın ülkeden geliyor oluşu, öğrencilerin soruları ile daha da açıklık kazandı diyen Profesör Gökçekuş, aldıkları yanıtlar karşısında dünyanın en gelişmiş üniversitelerinde lisans-yüksek lisans ve doktora eğitimi görmekte olan gençlerin hayreti ve hayranlığı bir o kadar daha arttı dedi.


Profesör Gökçekuş; Kendilerini en çok “Kıbrıs Çok Uluslu Gençlik Kampı-2005” in kamp koordinatörü Beth Athonisiades’in söylediklerinin etkilediğini Bayan Athonisiades, YDÜ’nün dünya sınıfına giren olanaklar kullanılan yüksek teknoloji ve ileriye dönük vizyonundan çok etkilendiğini belirtti. Bayan Athonisiades “Avrupa’da çok üniversite var, bu seviyede değiller. Bu kadar kısa sürede bunların olması uluslararası standartlardaki bu eserin yaratılması adeta bir mucize! Ayrıca tüm tesislerinizin öğrenci ve çalışan yanında halka da açık oluşu topluma sunulan büyük bir hizmettir dedi.


Bayan Athonisiades, ayrıca Yakın Doğu Üniversitesinde gerçekleştirilenlerin, özellikle de Milli Kütüphanenin olanaktan ve sahip olduğu meziyetlerin, uluslararası dergilerde yayınlanması için çaba sarf etmelisiniz, çünkü bizim gibi dünyanın ilgisini çekeceğine inanıyorum” dedi. Meral Akıncı ise; YDÜ üniversitesi tarafından gösterilen misafirperverlik ve yardımları için teşekkür ederek, barış için değişik toplumların gençlerinin bir araya getirilmesinin önemli olduğunu, bunun sadece salt seminerler vererek değil, yaz kampı düzenleyerek, gezerek, görerek, tanışarak gerçekleştirmenin önemini vurgulayarak, barış adına YDÜ olarak katkılarınızı bildiğim için bu ziyaretin gerçekleşmesini istedim dedi. Bayan Akıncı ayrıca “YDÜ kısa zamanda Orta Doğunun eğitim ve kültür merkezîni açmaya çalışıyor. Bu kadar ileri teknoloji, modern gelişmişlik yanında hizmet anlayışının sadece öğrenci ve çalışana yönelik değil halka da açık olması ile sizi dünyada bir ilk olarak algılıyorum” dedi.

681790cookie-checkKıbrıs Çok Uluslu Gençlik Kampı, YDÜ’deydi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.