Kıbrıslı 2 yiğit sendikacı anıldı

Kavazoğlu ve Mişaulis Anma Komitesi’nin “Earlham Grove, London, N22 5HJ” adresindeki Cypriot Community Centre’de 16 Nisan Perşembe akşamı düzenlediği anma toplantısına 300’e yakın Kıbrıslı Türk ve Rum katıldı. Nafiya Horozoğlu’nun okuduğu şiirler ve Kıbrıslı Türk ve Rum sanatçıların çoşkulu şarkıları etkinliğe renk kattı.

Kıbrıs Komünist Partisi AKEL’in Merkez Komite Üyesi sendikacı Kavazoğlu ve sendikacı yoldaşı Misauli 11 Nisan 1965 tarihinde Lefkoşe’deki bir toplantıdan Larnaka’ya giderken faşistler tarafından otomatik silahlarla taranarak katledilmişlerdi.

“TEK ÜLKEDEN YANAYDILAR”

Anma gecesinde konuşan iki sendikacının mücadele arkadaşı Hulus İbrahim, “ABD ve İngiltere’nin soğuk savaş döneminde kapitalizmin en zayıf halkası Kıbrıs adasını sosyalist bloğa kaptırmamak ve güçlü sendikal örgütlenmeyi dağıtmak amacıyla halkı birbirlerine düşürdü ve adayı ikiye böldü…” dedi.

“İki yiğit devrimci birleşik ve barış içinde bir Kıbrıs istedikleri için öldürüldüler” diyen İbrahim, 1950’lerde kendisinin de arasında bulunduğu 20 sendikacı Türk ile birlikte AKEL’e katılarak koloni yönetimine karşı mücadele ettiklerini söyledi.

Demokrasi Derneği Başkanı Hasan Raif de tam yarım yüzyıl önce iki devrimci sendikacının katledilmesine karşı unutturulamadığını vurgulayarak “Her iki toplumun faşistleri ülkeyi bölmek için katliamlar yaptılar. Biz Kavazoğlu ve sendikacı yoldaşı Misauli’nin ‘Ortak vatan, ortak mücadele’ şiarıyla mücadelemizi sürdürmeye karalıyız” dedi.

“ONLAR BİZİM ONURUMUZ”

Pambos Charalammbous da katliamın 50 yıl önce işlenmesine karşın iki sendikacının anılarının hala taze olduğunu söyledi. Anma gününün ortak mücadele ruhunu göstermesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Charalammbous, “Onlar bizim onurumuzdur” dedi.

Kıbrıs’ın AP milletvekili Neoklis Silikiotis de faşist katillerin korktukları için iki devrimci sendikacıyı öldürdüklerini belirterek, “Bu katiller günümüzde ise daha çok korkuyorlar, bundan dolayı Kutlu Adalı’ya kadar uzanan bir dizi cinayetin de sorumlusudurlar” diye konuştu.

Silikiotis adada kalıcı barışa en çok Hristofyas-Talat görüşmelerinde yaklaşıldığını vurgulayarak, “Siyasi eşitlik, 2 bölgeli 2 toplumlu federasyon kurulmalı. Toprağı, halkı ve ekonomisi birleşik bir Kıbrıs düşlenmeli” diye devam etti.

Hulus İbrahim

“Kıbrıslı Rumlar ve Türkler Kıbrıs’ın geleceği için birleşiyor” posteri

Nafiya Horozoğlu’nun okuduğu şiirler ve Kıbrıslı Türk ve Rum sanatçıların çoşkulu şarkıları etkinliğe renk kattı.

Demokrasi Derneği Başkanı Hasan Raif

854130cookie-checkKıbrıslı 2 yiğit sendikacı anıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.