Kıbrıslı Bengü Shail’in hayatı ilik nakliyle kurtulacak

Kuzey Kıbrıs doğumlu olan ve Londra’da yaşayan “Lösemi” hastası 34 yaşındaki Bengü Shail, acil şekilde Türkiye, Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıslılardan kemik iliği donörü arıyor.

Genç kadının kurtuluşu için tek yol ilik nakli.. Güney Londra’da bir hayır kurumunda görevli Bengü, “ Hastalığımın tedavisi doktorların elinde değil.. Bana uygun ilik verebilecek kendi toplumumuzun elinde. Kıbrıs adası kökenli toplumdan bu konuda yardım bekliyorum” dedi

Kuzey Kıbrıs doğumlu , Londra’da yaşayan Bengü Shail adlı 34 yaşındaki “lösemi” hastası Türk kadın, hayatta kalabilmesi için gereken ilik donörünü acil şekilde arıyor. Türkiye, Kuzey ve Güney Kıbrıs kökenlilerde bulunabilecek ilik donörünün bulunmasının çok zor olduğunu söyleyen Shail, “ Hastalığımın tedavisi doktorların değil, bizim toplumumuzun elinde. Yardımlarınızı bekliyorum” diye herkese seslendi.

Güney Londra’da bir hayır kurumunda çalışan genç kadın, 2009 yılında “ Acute Lymphoblastic Leukeamia” teşhisiyle hastaneye alındı. İki yıllık yoğun bir tedavi gören Bengü Shail, kanser hastalarına yardımcı olabilmek için Macmillan Canser Support’a girip çalışmaya başladı. Hastalığı geriledi denirken, birkaç hafta önce yeniden löseminin geri geldiğini ve kurtuluşu için tek çarenin “ilik nakli” olduğunu öğrenen genç kadın, tüm vücudunu saran asrın hastalığından kurtulmak için ilik donçrü aramaya başladı.

Türkiye, Kuzey Kıbrıs veya Güney Kıbrıs kökenli bir şahıstan alınacak uygun ilik ile hayata dönebileceğini söyleyen Bengü, “ Hayatta kalmam için tek şansım kemik iliği veya kök hücre nakli. Dünya çapında 15 milyon insan buna kayıtlı. Ancak ne yazık ki Türkiye, Kuzey veya Güney Kıbrıslı donörlerin sayısı bu listede çok az. Bana uygun ilik bu listedekilerde yok. Kendi toplumuzdan gelmesi gerekiyor. Benim tedavim bu durumda doktorların elinde değil, benim toplumumun elinde. Bana yaşama şansı vermeniz için ilik donörü olmanızı ve kan vermenizi rica ediyorum. Bana veya benim gibilerine yaşama şansı vermeniz için birkaç saatinizi ayırmanız yeterli.. Şu anda bana uygun donör bulma ihtimali oldukça düşük. “ diyerek, topluma seslendi.

Halen hastanede tedavi altında tutulan Bengü Shail’e acil olarak uygun ilik nakledilmesi gerekiyor. Lösemi Kanseriyle Mücadele derneğinde görevli Adroulla Stylianou, binlerce hastanın benzeri durumda olduğunu, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs kökenli hastaların durumunun ilik bulma durumunun zor olduğunu belirtti, “Özellikle Kıbrıs kökenliler kan bağışı, ilik bağışı listelerinde ne yazık ki oldukça az sayıda. Bu bölgelerin insanları sadece birbirine kan veya ilik verebiliyor. Hastalarımıza yaşama şansı için daha fazla şeffaflık ve hassaslık gerekiyor. Bengü’nün annesi ve ailesi çok zor durumda. Onlara yardım hepimiz için bir insanlık görevi ” diye konuştu.

Bu konuda İngiltere çapında en etkili merkez olan Anthony Nolan vakfına , dinç ve sağlıklı , 16-30 yaşları arasındaki herkesin başvurabileceği ve Bengü ve onun gibi diğer insanlara yardım edebileceği bildirildi. Bu konuda, www.anthonynolan.co.uk adresinden başvurularak, Anthony Nolan başvuru paketi istenebieceği açıklandı. .
30-49 yaşları arasındakilerin ise kan verdiklerinde, British Bone Marrow Register’daki listeye eklenebiliyor. İngiltere’de en yakınınızdaki kan verme kliniğini www.blood.co.uk adresine girip posta kodunu yazarak öğrenebilirsiniz.

Bengü Shail ve ona yardımcı olunabilecek konularda daha fazla bilgi almak isteyenlerinse, Androulla Stylianou’ya 07872633508 numaralı telefondan ya da [email protected] email adresinden ulaşabilecekleri kaydedildi.

845700cookie-checkKıbrıslı Bengü Shail’in hayatı ilik nakliyle kurtulacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.