Kıbrıslı Türk hakim Türkiye için AİHM’de

Güney’deki ulusal basın atamayı öne çıkararak duyurdu. Fileftheros; “AİHM’de Türkiye’yi Kıbrıslı Türk ‘Başhakim’ Temsil Ediyor” başlığıyla verdiği haberinde, Türkiye’nin KKTC’de tanınmış bir yargıcı kendi temsilcisi olarak atamasının, KKTC’de sevinç yarattığına, bunun “önemli bir gelişme” olarak algılandığına değinildi.


Gazete haberinde, AB Bakanlar Konseyi’nin, Titina Loizidu ve Mira Ksenidi Aresti’nin başvurularında AİHM’in aldığı daha önceki kararlara Türkiye tarafından uyulup uyulmadığını incelemeye almasının beklendiğini de kaydetti.


Gazeteye göre, mülkünün kendisine geri iadesiyle ilgili AİHM kararına uyulup uyulmadığı konusunun incelenmesi için Titina Loizidu davası yeniden Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’nin gündemine alındı.


Mira Ksenidi-Aresti’yle ilgili dava ise, “Türkiye’nin, davacı avukatın KDV’sini ödememesinden dolayı” gündeme geldi. Gazete, KDV’yle ilgili kararın oldukça önemli olduğu, çünkü Türkiye’nin bu miktarı ödemesi halinde siyasi önem arz edeceği yorumunda bulundu.


Öte yandan Politis haberi;  “Anlamlı  Atama….. AİHM’de 38 Kıbrıslı Rum’un Başvurusu Kıbrıslı Türk Yargıçla İnceleniyor. Türkiye’nin Kıbrıslı Türk Yargıç Metin Hakkı’yı Kendi Yargıcı Olarak AİHM’e Ataması İşgal Bölgelerinde Büyük Memnuniyetle Karşılandı” başlık ve spotlarıyla yayımladı.


Gazeteye göre Kıbrıslı Türk hukuk çevreleri, söz konusu atamayı memnuniyetle karşılarken, Kıbrıs Rum hukuk çevreleri atamayı önemli görmediklerine, Türkiye’nin geçmişte de Kıbrıslı Türk yargıç atadığına işaret ettiler.


Gazete, Rum yönetiminin; Mira Aresti Ksenidi’nin kapalı Maraş’taki mülküyle ilgili “davanın özü”  konusunu, bugün veya yarın Avrupa Konseyi’ne götürmesinin beklendiğini de yazdı.


ORAMS DAVASI MARTTA  


Bu arada Alithia, Orams Davası’nın Mart 2007’de yeniden görüşülmesinin beklendiğini, çünkü davacı Meletis Apostolidis’in avukatı Konstantis Kantunas’ın İngiliz Mahkemesi’nin kararını istinafa götürdüğünü yazdı.


Gazeteye göre üç aylık bir süre tanındığı için, davanın istinaf mahkemesinde yeniden görüşülmesine en geç mayıs sonuna kadar başlanması bekleniyor. Rum Avukat Kantunas, istinaf sonucundan “oldukça iyimser”  görünüyor ve İngiliz Mahkemesi’nin ilgili kararının dayandırıldığı 10’uncu protokolün Avrupa hukukunun uygulanmasında istisna teşkil ettiğini iddia ediyor.

693500cookie-checkKıbrıslı Türk hakim Türkiye için AİHM’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.