Kenan Evren: Pişman değilim

Evren, Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde, Kanal D televizyonu tarafından düzenlenen programda soruları yanıtlarken, 12 Eylül döneminin koşullarına dikkati çekti. Evren, “12 Eylül Harekatı’ndan kısa bir süre sonra olaylar yaklaşık 5 ay süreyle azalarak devam etti.
 
12 Eylül öncesinde yaşanan olaylarda masum insanlar ölüyordu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çeşitli komuta kademelerindeki insanlar ile görüş alışverişinde bulundum. Müdahaleye karar vermeden 1 yıl boyunca düşündük” diye konuştu.


Müdahale öncesinde dönemin Cumhurbaşkanı’na bir uyarı mektubu verdiklerini de hatırlatan Evren, bu mektubun bütün siyasilere ulaştırılmasına rağmen olayların devam ettiğini anlatttı. Evren, şöyledevam etti:


“O dönemde başka çaremiz kalmamıştı. Üniversitelerde olaylar oluyordu, sağ ve sol gruplar birbirlerini öldürüyordu. Rektör polisi çağırmadan, polis üniversiteye giremiyordu. Bu şartlar doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri müdahale kararı aldı.”


“PİŞMAN DEĞİLİM”


Kenan Evren, “12 Eylül darbesinden dolayı hiç pişmanlık duydunuz mu?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:


“12 Eylül darbesinden dolayı hiç pişmanlık duymuyorum. Eğer yeniden Genelkurmay Başkanı olsam ve o şartlar yaşansa yine müdahaleden çekinmezdim. Silahlı Kuvvetler mensupları olarak bu müdahaleyi inanarak yaptık. Bu müdahaleye ben tek başıma karar vermedim. Müdahale öncesinde çok sayıda insan gelip bizden müdahalede bulunmamızı istiyordu. 12 Eylül öncesinde kuvvet komutanları, ordu komutanları ile ayrı ayrı görüştüm.”


Ordunun mecbur kalmadıkça müdahale etmeyeceğine de işaret eden Evren, “İnşallah bundan sonra darbeler olmaz. 12 Eylül darbesinin üzerinden 26 yıl geçti. Bu tür şeyler yaşanmadı. Bu sevindirici bir gelişme” dedi.


“PİŞMANLIK DUYDUKLARIM”


Görev yaptığı dönemde 2 şeyden pişmanlık duyduğunu anlatan Evren, bunlardan birinin Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini Anayasa’ya koyduramaması olduğunu ifade etti.


Evren, “Diğer pişmanlıkduyduğum konu ise parlamenterlerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusuydu. Ben dokunulmazlığın sadece kürsü dokunulmazlığı olmasını istiyordum. Keşke yapsaydım” diye konuştu.


ZORUNLU DİN DERSİ


Evren, batı ülkelerindeki okullarda da zorunlu din dersinin olduğunu ifade ederek şunları söyledi:


“Dinsiz millet olmaz. Rusya’da komünist rejim vardı ne oldu? Yaşamadı. Dinsiz insan olmadığı gibi, dinsiz millet de olmaz. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam bana geldi, (bizden önce 33 tane İmamHatip Okulu açılmış. Bu okulların öğrencileri yok. Ne yapalım?) dedi. Kalsın dedim. Bizim dönemimizde sadece 1 tane Tunceli’de İmam Hatip Okulu açıldı. 1989’a kadar ise sadece bir iki okul açıldı. 12 Eylül’den sonra Kuran-ı Kerim’in Türkçe’sini üç dört defa okudum. Beniziyarete gelen Valililere de Kuran’ın Türkçe’sini okumalarını tavsiye ettim.”


“FETHULLAH GÜLEN’LE GÖRÜŞMEDİM”


Evren, Fethullah Gülen’le görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerineise şu yanıtı verdi:


“Biz Fethullah Gülen’i 12 Eylül döneminde mahkemeye verdik. Ben Marmaris’e yerleştikten sonra Fethullah Gülen’in çevresinden bana görüşme talepleri geldi. Bana rüşvet olarak bir saat bile gönderdiler, ama kabul etmedim. En son şunu söyledim, bir şartla görüşürüm, Fethullah hoca kravat taksın gelsin kabul edeceğim, dedim. Ondan sonrakimse bir daha aramadı.”


“AB BİZİ OYALIYOR”


AB ülkelerinin Türkiye’yi oyaladığını iddia eden Evren, “AB ülkeleri her şeyimize karışıyorlar. Bizi ne ret ediyorlar, ne de kabulediyorlar. 10 yıldan önce AB’ye gireceğimizi sanmıyorum. Hiçbir ülke AB’ye kabul edilmeden Gümrük Birliği’ne kabul edilmedi. Ayrıca AB Kıbrıs konusunda verdiği sözleri yerine getirmiyor” dedi.


Bir öğrencinin “İmralı Adası’nda tutuklu bulunan terör örgütü elebaşısının, örgütünü avukatları aracılığı ile yönettiği” iddialarının kendisini rahatsız edip etmediğini sorması üzerine Evren, “Elbette rahatsızlık duyuyorum. Demek ki bir zafiyet, zayıflık var. Avukatı ile görüşürken yanında bir görevlinin bulunması gerekir. Bu oradaki görevlilerin hatası” karşılığını verdi.


ÖĞRENCİLERDEN EVREN’E PROTESTO
 
Muğla Üniversitesi’nde düzenlenen bir programa katılan 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’i dinlemek isteyen yaklaşık 500 öğrenci salona alınmayınca protesto gösterisi yaptı.


Özel bir televizyon kanalı tarafından düzenlenen programa katılmak için üniversiteye gelen 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’i Muğla Valisi Temel Koçaklar, Rektör Prof. Dr. Şener Oktik ve Muğla Belediye BaşkanıOsman Gürün karşıladı.


Evren, üniversite öğrenci sarayında kendisini karşılayan protokol üyeleri ile onuruna verilen yemeğe katıldı. Bu arada, Evren’in programa katılacağı Atatürk Kültür Merkezi’ne alınmayan yaklaşık bir grup öğrenci, program başlamadan salona girmek istedi. Güvenlik görevlilerinin, salonun dolduğu gerekçesiyle girişineizin vermediği öğrencilerle görevliler arasında tartışmalar yaşandı.


Yaklaşık 2 saat boyunca içeri alınmayan öğrencilerden bir grup, toplantının yapılacağı salonun bulunduğu kültür merkezinin kapılarını ve camlarını kırdı, ardından zorla içeri girdi. Ancak, öğrencilerin toplantının yapılacağı salona girmesi, görevliler tarafından engellendi. Protestocu öğrencilerin tepkilerinin artması üzerine üniversiteye çağrılan jandarma robokop timleri toplantının yapılacağı Atatürk Kültür Merkezi’ne geldi.


Merkezdeki toplantı salonunun giriş kapıları önünde barikat oluşturan robokop timleri, öğrencilerin salona girişineizin vermeyince protestocu öğrenciler, ”Rezalet, içerdeki öğrenciler dışarı”, ”Darbeciler dışarı”, ”Evren’i okulda istemiyoruz” şeklinde slogan attılar. 7. Cumhurbaşkanı Evren, öğrencilerin protestolarının devam etmesi üzerine kültür merkezinin protokol girişinden toplantının yapılacağı salona alındı. Öğrenciler Evren’in salona girişi sırasında da protestolarını sürdürdü.


Evren, öğrencilerin protestolarına karşın, düzenlenen programa katılarak soruları yanıtladı. (NTV-MSNBC VE AJANSLAR)

1028570cookie-checkKenan Evren: Pişman değilim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.