Kendine güven

Doğuştan kendine güvenenler ve başarılı bir şekilde kendine güvenmenin bir bakışını tasarlayabilenler vardır. Eğer siz ilk kategoride değilseniz, terlemeyin: Eğer siz, kendinden emin, eylemde bulunursanız, sizin de kendinden emin hissetmeye başlayacağınızın şansları da vardır.

O, patronunuzla bir toplantı içinde olması veya sınıftan bir kızla veya bir erkekle çıkmanız olsun. Onu taklit etmeye başlayın, ve gerçekten oraya varabilirsiniz. Nasıl iyi bir başlangıç yapabilir olduğunuzu bulun:

Beden dili: Beden dilinizi doğru kullanın, ve herhangi birini, sinirlerin bir paketi içinde tepenizin atmadığına inandırmada oyuna getirebilirsiniz. İşte size birkaç ipucu:

-Oturur ve ayakta dururken bir dik duruşa sahip olun. Arkanızı eğmeyin – o, bir yerlerde saklanacağınızı gösterir!

-Konuşurken, diğer kişiyle hafif göz temasını sürdürün. Bunu aşırı yapmayın.

-Saçınızla, çantanızla, telefonunuzla, paralarınızla, anahtarlarınızla asla oynamayın – o, sinirliliğin açık bir işaretidir.

-Kollarınız veya bacaklarınız sıkı bir şekilde kapalı durmayın, o, sizin çok fena sinirli olduğunuzu gösterir.

-Kendinden emin bir kişi, daima kademeli olarak hareket eder. O, asla hızlı hareketler yapmaz veya, konuşma ve davranışında acele etmez. Onu yavaş ve düzenli yapın.

-İyi giyinin: Araştırmalar, ne giydiğiniz, nasıl hissettiğinizi belirler olduğunu söyler. Böylece eğer paçavralar içinde giyinirseniz, düşünmenin tembel bir davranışını açık bir şekilde yansıtacaksınız. Bunun yerine, söylemek yada yapmak için önemli bir şeyiniz yoksa keskince giyinin. Bir gömlek sokuverilmiş (kadınlar için) ve iyi oturmuş pantolonlarla gevrek bir gömlek (erkekler için) takım oluşturmuş, kalem-kesimi pantolonlar gibi temiz kesilen yapılandırılmış elbiseler, başarılı olur. Bununla beraber, sizi rahat hissettiren birşey giydiğinizden emin olun. Elbiseleriyle sıkça sinirli sinirli oynayan insanlar, rahatsız edici ve husursuz olarak belirli bir etki yapar.

-Sözlerinize dikkat edin: Sinirlilik, ilkönce konuşmanıza saldıracak, bundan dolayı, konuşmadan önce düşünün. Cümlenizi tekrarlama, kekeleme, doldurucuların (‘görüşümü alırsınız’ veya ‘ne demek istediğimi biliyorsunuz’ ) ölçüsüz kullanımı gibi şeyler, sinirlilik anlamına gelir. Aklınızda ne söylemek istediğinizin provasını yapın ve ondan sonra görüşünüzü ileri sürün. Bu, özellikle bir grup tartışmasına devam eden öğrenciler, veya iş görüşmeleri süresince profesyoneller içindir. Açık ve duyulabilir bir şekilde konuşun ve rahat olduğunuz bir dili seçin.

-Saç: Saçınızın göründüğü tarz, güveninizin seviyesi konusunda çok şey söyler. Onunla ne kadar sinirli olacağınızın önemi yok, güvenin aldatıcı bir görünüşünü vermek için saçınızı iyi yapın. Bir topuz ile bağlanmış, iyi taranmış veya arkaya düzletilmiş saç, buluşma ve toplantılarda iyi etkisi olur. Bununla beraber, ‘yataktan çıkış’ görünüşü ile dışarıya asla adım atmayın. Bu, karşıdaki insanın, söylemek zorunda olduğunuza dikkat etmemesini ve sizi sıradan alması için potansiyele sahiptir.

-Makyaj yapmak ve çeki düzen vermek: İyi tanımlanmış gözler, bir an güven yükseltmedir. Koyu dudak rengi de öyledir. Bu, dinleyicinin konuşmanıza dikkat etmesini istediğiniz yerdeki sunumlar için çalışır. Yine, baştan başa bakımınızda, düzenli cilt bakımı yapma, pedikür, kırılmış tırnak boyasından kurtulma, ve saire yönünde çalışın. Uzmanlar, şekilsiz kaş, düşük güven seviyelerinin arkasındaki önemli nedenlerden biri olduğunu söyler. Bu yüzden düzenli bir şekilde, alet takımı ile tüyleri yolun.

-Görselleştirmek: Sinirli olduğunuz zaman, dışarıda birkaç dakika tahammül edin ve sahne öncesi hayalinizde canlandırın. Gözlerinizi kapatın ve gireceğiniz sahneyi hayal edin. Durumdan vazife çıkaran güvenli bir kimse olarak kendinizi hayal edin.

*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce’den çevrilmiştir.

745620cookie-checkKendine güven

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.