Kenya’da gösteri gerilimi

Muhalif lider Raila Odinga Turuncu Demokratik Hareketi Partisi’nin taraftarları bugün başkent Nairobi’nin gecekondu mahallelerinden, kent merkezindeki Uhuru Parkı’na yürümeyi planlıyor.

Polis, daha önce siyasi açıdan sembolik önem taşıyan bu parkta toplanma girişimlerini, Odinga taraftarlarının çoğunluğunun yaşadığı bu mahalleleri kordon altına alarak engel olmuştu.

Kenya’da 27 Aralık’ta yapılan seçim sonuçlarının duyurulmasından bu yana yaşanan şiddet olaylarında 600’den fazla kişi öldü, 250 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Muhalif lider Odinga ve Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki’yi uzlaştırmak üzere girişilen uluslararası arabuluculuk çabaları da sonuç vermedi.

Son olarak eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın girişimi, Annan’ın hastalığı nedeniyle ertelendi.

Turuncu Demokratik Hareket geçen hafta ülkenin 28 noktasında gösteri çağrısında bulunduğunda, polis bunun “uygun” olmayacağı gerekçesiyle gösterileri yasaklamıştı.

Yeni seçilen parlamentonun dün yapılan ilk toplantısı nedeniyle başkent Nairobi’de dünden itibaren geniş güvenlik önlemleri alınmış durumda.

Nairobi’deki BBC Muhabiri Adam Mynott, muhalefetin adayının parlamento başkanı seçildiği dünkü toplantının öfke dolu bir atmosferde geçtiğini söyledi.

Mynott yüzlerce güvenlik görevlisinin etrafını sardığı parlamento binasının, parlamentodan çok bir askeri birliğe benzediğini kaydetti. (BBC)

1165000cookie-checkKenya’da gösteri gerilimi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.