Kesintisiz Tiyatro 17 Haziran’da başlıyor

Daviğ Greig, Lucy Kırkwood, Dennis Kelly ve Laura Lomas’ın Theatre Uncut hareketi için yazdıkları kısa ve çarpıcı oyunlar hükümetin kamu sektöründeki kesintiler için aldığı kararları sorgulayıp bizi bu konular üzerinde düşünmeye teşvik ediyor ve herkesin hayatını etkileyen politik konuları tartışmaya açıyor.

Ala Türka ekibi sadece İngiliz pasaportuna sahip olmanın bizi bu toplumun bir parçası yapmaya yetmediğinin ancak aktif olarak sorunlarda söz sahibi olduğumuzda vatandaş olacağımızı hatırlatmak istiyor.

Hepsi birbirinden etkileyici 4 kısa oyun hükümetin kamusal sektörde uyguladığı kesintileri eleştiriyor. Dennis Kelly’in yazdığı Saçmalığın Daniskası’nda insanı delirten bir sorgulamaya şahit oluyoruz. Maliye Bakanı George Osborne’un 2010 yılında kesinti paketini açıklarken sürekli diline pelesenk ettiği ‘ Hepimiz bu işin içindeyiz ‘ sözünden yola çıkarak iki polisin bir cinayetin suçunu, işlendiği sırada ülkede bile bulunmayan birinin üstüne nasıl attıklarını seyrediyoruz.

Laura Lomas’ın yazdığı Açık Kalp Ameliyatı’nda genç bir kadın sevdiği adamın başına geleni ‘Zor olan parçalamak değil, tekrar bir araya getirebilmek ‘ diye özetleyerek bu toplumsal duruma çok güzel bir gönderme yapıyor.

Lucy Kırkwood’un yazdığı Ev İdaresi’ de aklını özelleştirmeyle bozmuş koalisyon hükümetine absürd bir gönderme yaparak, yüzdüğü denizi ve hatta büyükannesini satmak zorunda bırakılan bir kadını seyrediyoruz. Satıldıktan sonra üzerine kat çıkılma ihtimali olduğunu öğrenen büyükannenin ‘İngiltere’nin en fakir kişisinin en zengin kişisi kadar yaşama hakkına sahiptir’ sözünü tarihin tozlu sayfalarından çıkarıp bize hatırlattığı an kaçırılmaması gereken bir sahne.

David Greig’ın yazdığı Hassas adlı oyun düzenli olarak gittiği Akıl Sağlığı Destek Merkezi’nin kapanacağını öğrenen hasta bir gencin, gecenin bir vakti terapistinin evine girmesiyle başlıyor. Seyircinin hasta gençten sorumlu terapist rolünü oynadığı bu enteresan oyunda David Greig, Tunus’da kendini ateşe veren Mohammed Bouazizi ‘den başlayarak bizi akıl almaz bir yolcuğa çıkarıyor.

17 Haziran’da açılacak olan bu oyun 22 Haziran’a kadar devam edecek. Ala Türka 20 Haziran Perşembe günü olan performansı Ala Türka’ya Destek Gecesi için oynayacak. Sadece o güne özel biletlerin £45’dan satıldığı gecede destek vermeye gelen seyirciler için oyun sonrası açık büfe yemek, içki ve ardından da Nihavend Ensemble ile Klasik Türk Müziği ziyafeti olacak.

Destek Gecesi hakkında Kesintisiz Tiyatro’nun yönetmeni Seçil Honeywill şunları söyledi:

“Böyle bir gece düzenledik çünkü bir sene içinde normalde bir – iki oyun yapıyorsak üç oyun yapmak istedik. Ve bu oyunların kostüm dekor gibi görsel kaliteyi artıracak harcalamaların bütçesini yükseltmek istedik. Bu sayede daha büyük prodüksiyonlara kalkışabilme cesaretini bulabileceğimizi düşündük. Bizi hep destekleyen ve umarız 20 Haziran’da da destekleyecek olan seyircimiz için. Hem de son iki yıldır İngilizce üst yazı ile oynadığımız oyunlarımıza gelen Türkçe bilmeyen, ikinci nesil ya da yabancı seyircilerimize tiyatromuzu tanıtmak için.

Ala Türka 2001’den beri hayatta olan, tamamen gönüllüler tarafından yürütülen ve hiç durmadan üreten bir community tiyatrosu. Kurulduğu yıldan beri hala ekip arkadaşlarımızın yanısıra her sene aramıza katılan bir sürü yeni insan da var. Sadece oyunculuk yapmak için değil sahne amirliği, ses dekor kostüm alanlarda da tecrübe kazanmaya gelen gençler var. Yani biz sürekli kendini yenileyen büyük bir aileyiz.

Amatör ruhunumuzu koruyarak gelececeğimize yatırım yapmak istiyoruz. Desteklerinizi esirgemeyeceğinizi umuyor, Nihavend’e katkıları için özellikle teşekkür ediyoruz.”

_________________________

Directed by / Yöneten: Seçil Honeywill
Translation / Çeviri : Ala Türka
Lighting / Işık : Rei Kurasaki
Coştume / Kostüm: Hilary Mc Cool
Sound / Ses: Neil McKeown
Cast / Oyuncular: Ozan Atmaca, Serpil Delice, Dursun Kuran, Haydar Köyel, Abdullah Tercanlı, Mengü Türk, Ece Özdemiroğlu

Biletler: 17,18,19,21,22 Haziran 2013 – 20:00, £10 (£8 indirimli), http://www.arcolatheatre.com/production/arcola/theatre-uncut–kesintisiz-tiyatro
Box Office: 02075031646
Destek gecesi biletleri: 20 Haziran 2013 – 20:00 (£45)
http://www.arcolatheatre.com/production/arcola/alaturka-fundraising-gala-evening–destek-gecesi
Box Office: 02075031646

www.TurkceKarakter.com
Bozuk görünen Türkçe harfleri düzelten site.

848220cookie-checkKesintisiz Tiyatro 17 Haziran’da başlıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.